Jövőre bedurvulnak a kiberbűnözők

okostelefon kibervédelem
A 'secure call' for an encrypted phone call is displayed on a secured cell phone at a press conference in the interior ministry in Mainz, Germany, 06 November 2013. As a reaction to the surveillance scandal around US secret service NSA, the interior ministry of Rhineland-Palatinate informed about the security measures of the state government at a press conference. Photo: Fredrik von Erichsen/dpa
Vágólapra másolva!
Miután az idei a zsarolóprogramok éve volt, jövőre leginkább a hálózatra kapcsolt legkülönfélébb műszaki eszközök, a "dolgok internete" saját céljaikra való felhasználására összpontosítanak majd a kiberbűnözők - áll a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat 2017-es előrejelzésében.
Vágólapra másolva!

Az idei a zsarolóprogramok terjedésének éve volt. A felhasználók számítógépein az adatállományt titkosító, majd váltságdíj fejében a titkosítást feloldó kártevő programok terjedése jövőre sem csökken majd.

Szélesedik és felhígul viszont az ilyen eszközöket alkalmazó bűnözői kör, és

jóval kisebb arányban fogják betartani a titkosítás feloldására tett ígéretüket.

Az idén még meglepően szakszerűnek és "becsületesnek" bizonyultak a kiberbűnözők ezen a téren - jegyzi meg a Kaspersky Lab.

Irány a mobil!

A kiberbiztonsági kockázatok egyik fő vonulata jövőre a mobil platformokat célzó kémkedési eszközök és módszerek terjedése lesz. A célszemélyre szabott passzív eszközöket egyedi kivitelük és lappangó inaktivitásuk miatt nagyon nehéz lesz felfedezni, miközben bejáratot nyithatnak a kritikus infrastruktúra ellen intézett szabotázsakciókhoz.

Reklámokkal kémkedők

A cég közölte: a közösségi internetes platformokon az egyre kifinomultabb célzott reklámszolgáltatásokat nyújtó és egyéb hasonló tevékenységkövető fejlett algoritmusok támadják majd a magánszemélyek privát szféráját.

Ezek az eszközök amellett, hogy értékesíthető adatokat állítanak elő, akár a kémkedés legmodernebb eszközeivé válhatnak.

Képünk illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Fredrik Von Erichsen

A dolgok internete

2017 azonban elsősorban a dolgok internete (Internet of Thing, IoT) robbanásszerű térnyerésének az éve lesz. A túlnyomórészt minden biztonsági megfontolás nélkül az internetre kapcsolt eszközök - lámpa, mosógép, mobil, autó, hűtő stb. - könnyen kiaknázható erőforrást jelentenek a bűnözők számára például egy hálózatterheléses (DDoS) támadáshoz.

A dolgok internete így könnyűszerrel a beépített ügynökök, azaz "téglák internetévé" válhat.

A gépek a tulajdonos tudta nélkül válnak egy botnet részévé, s zombihálózatként használhatóak fel különböző támadások végrehajtásához,

Durvulnak az eszközök

A Kaspersky Lab az információs hadviselés eszkalálódására számít a kibertérben. Ahogy fokozódik az információ szerepe a közvélemény alakításában, úgy fog növekedni a titkos - valós vagy hamis - adatok közzététele és terjeszése illetéktelen eszközökkel.

Ahogy pedig felmerül az ellenséges hacker akciók katonai, gazdasági vagy szankciókkal való megtorlása iránti igény, úgy fognak bekövetkezni az első, hamis (false flag) kibertámadások is.