Vágólapra másolva!
Az Europol egy olyan gépi tanuláson alapuló mesterségesintelligencia-rendszert fejlesztett, ami kifejezetten a gyermekpornós tartalmakat keresi a különféle fájlmegosztó hálózatokon. A szoftvert már több európai országban is használják nyomozások felgyorsítására.
Vágólapra másolva!

Az iCOP (Identifying and Catching Originators in P2P Networks) projekt keretében fejlesztett szoftver képes felismerni, hogy az adott hálózatra felkerült fotón egy kisgyerek látható-e, automatizáltan térképezi fel a netre kerülő, kiskorúakat ábrázoló erotikus tartalmakat. Az eszközt ingyen használja bármelyik európai ország hatósága, jelenleg is több helyen használják már.

Az automatizáltan működő szoftver megkíméli a rendőröket attól, hogy manuálisan kelljen átnézniük a fotókat, így nem csak időt és erőforrást spórolnak, de felgyorsul a nyomozás is. Egy újabb felfedezett fotóról, videóról rögtön értesítést kapnak, a tartalmat pedig bizonyítékként használhatják fel a pedofilok ellen.

A mesterséges intelligencia több téren segíthet, mint gondolnánk Forrás: Getty Images/iStockphoto/Alisha Shevlin

A képelemző többek közt a felnőttekétől különböző bőrárnyalat alapján ismeri fel a gyerekeket, és keresi a szexuális abúzusra utaló vizuális jeleket is.

Érdekesség, hogy a szoftver

a kép tartalma mellett a fájlok nevét is elemzi,

azokat a kulcsszavakat keresi, amelyek gyerekpornóra utalhatnak. Ilyen például a pedofilok körében gyakran használt „ch1ld", vagy "lolita" szót.

Az első, valódi fotókkal végzett teszt során meglepően jó eredményeket hozott a program: az általa kiválasztott tartalmak közül a hamis találatok aránya 7,9 százalék volt a képek esetében, míg a videóknál ennél is kisebb, mindössze 4,3 százalék.