A virtuális valóság segít legyőzni fóbiáinkat

samsung gear vr oculus 15
People sample the Oculus-made Samsung Gear VR Virtually Reality headset in Hollywood, California on September 24, 2015 at the Oculus Connect 2 event. AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN
Vágólapra másolva!
A magassággal, illetve a nyilvános beszéddel kapcsolatos fóbiák kezelését tűzte ki a Samsung legújabb kampánya. A felhasználók a virtuális valóságban élhetik át a kellemetlen szituációkat, és fokozatosan szoktathatják magukat azokhoz.
Vágólapra másolva!

A virtuális valóság (VR) technológiáját számos téren lehet alkalmazni, nem csak a videojátékokat és 360 fokos tartalmakat teszi látványossá. Többen a gyógyászatban és egészségügyben próbálják kamatoztatni, így a Samsung, akik azt szeretnék, ha az emberek

felfeldezhetnék, és feldolgozhatnák félelmeiket a virtuális valóságban.

A #BeFearless kampány valójában a cég saját virtuálisvalóság-headsete, a Gear VR köré épül.

A cég arra bátorítja felhasználóit, hogy a virtuális technológia segítségével kezeljék fóbiáikat.

A magasságtól berzenkedő felhasználók egy olyan programot kapnak, ami fokozatosan szoktatja hozzá őket a kellemetlen helyzetekhez. Eleinte csak egy üvegből készült, átlátszó liftben utaznak fel, később már szakadékok szélén vezetnek járműveket.

Fóbiások kezeléséhez is hasznos a VR Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Akiket az hoz kellemetlen helyzetbe, ha mások előtt kell beszélniük, szituációs feladatokon keresztül gyakorolhatnak.Eleinte csak egyszerű beszélgetéseket kell folytatniuk, majd egy állásinterjún kell résztvenniük a szimulációban, míg végül eljutnak odáig, hogy karaokeznak.

A #BeFearless app ingyen letölthető az Oculus Store-ból.

Nálunk a repülésfóbiásokat kezelik így

A technológia más fóbiák leküzdésében is segíthet, és az első kutatások szerint hasznosnak is bizonyulnak. Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a VR a paranoia kezelésében is segít.

A Semmelweis Egyetem nemrég végzett hasonló kísérletet repülésfóbiásokkal, szintén a fokozatosság elvét szem előtt tartva. Dr. Simon Lajos szerint a fóbiás páciensek a hasonló, általánosan alkalmazott kognitív viselkedésterápiára jól reagálnak,

a virtuális viselkedés terápia pedig tulajdonképpen annak a high-tech változata.

A fóbiáknak számtalan típusa létezik, és tízezrek életét nehezítik meg Magyarországon, nálunk a közlekedési fóbiák a leggyakoribbak. Szorongásaink, félelmeink akkor válnak betegessé, ha a hétköznapi tevékenységeinkben korlátoznak minket, rontják az életminőségünket.