Jóváhagyta az unió a Microsoft-LinkedIn felvásárlást

linkedin microsoft
Networking site for professionals LinkedIn has been taken over for a sum of just over 26 billion US dollars by Microsoft corporation. The takeover is the first since the company has been led by CEO Satya Nadella who has changed the companies strategies significantly since 2014. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottságnak nincs ellenvetése a Microsoft-LinkedIn felvásárlásával kapcsolatban, cserébe viszont a konkurens üzleti oldalak sem szenvedhetnek hátrányt a LinkedIn javára.
Vágólapra másolva!

Áldását adta az Európai Unió a Microsoft-LinkedIn akvizícióra, előbbi mintegy 26 milliárd dollárt, átszámítva 7258 milliárd forintot ad az üzleti közösségi oldalért. A felvásárlást nyáron jelentették be, utána az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki az összeolvadás miatt, ahogy sok versenytárs is.

Sokan attól tartottak, hogy ha a Microsoft ráteszi kezét a LinkedIn által gyűjtött adatokra, azzal hátrányos helyzetbe hozhatja a konkurenseket.

A Microsoft ezért novemberben benyújtott a versenyhivatalnak egy kötelességvállalási javaslatot, ami azt tartalmazta, hogy milyen változtatásokra, engedményekre hajlandó. A bizottság december hatodikán döntött:

zöld utat ad a Microsoftnak.

A cég eddigi legnagyobb értékű felvásárlása az üzleti oldal Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A vállalat ezért cserébe számos dolgot ígért meg a következő öt évre vonatkozólag, ami biztosítja a konkureseket afelől, hogy nem szenvednek hátrányt.

Továbbra is lehetővé teszik az Office Store-ban való hirdetést a külső üzleti közösségi szolgáltatásoknak, és elérhető marad számukra az Office Add-in program is. Ennek keretén belül a fejlesztők saját szolgáltatásaikat integrálhatják Microsoft Outlook, PowerPoint és Excel programokba. Az EU-ban működő PC-gyártók maguk dönthetnek arról, hogy előretelepítik-e a LinkedIn appot a windowsos PC-ken, vagy nem arra nem kötelezi őket a cég.

Az akvizíció a napokban zárulhat le, ezzel a Microsoft eddigi valaha volt legnagyobb értékű felvásárlása. Az amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Brazíliában, Dél-Afrikában már engedélyezték az üzletet, így minden szükséges engedélyt megszerzett a vállalat.