Mégse fizet milliókat a Samsung az iPhone koppintásáért

apple logo fenyek
Lehet, hogy a következő iPhone már támogathatja a Li-Fit?
Vágólapra másolva!
Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság megváltoztatta a korábbi bírósági döntést az Apple és a Samsung vitájában, kevesebbet kell fizetnie a Samsungnak.
Vágólapra másolva!

A Samsungnak nem egy korábbi bírósági döntésben megállapított összeget kell kifizetnie az Apple számára, döntötte el az amerikai legfelsőbb bíróság.

Egy korábbi döntés értelmében a dél-koreai cégnek

399 millió dollárt kellett volna fizetnie,

a legfelsőbb bíróság - a Samsung képviselőinek keresetére - most ezt a döntést vizsgálta felül keddi határozatával.

Az Apple ugyanis kártérítést követelt dél-koreai riválisától, mondván, a Samsung lemásolta az iPhone-jának több meghatározó, szabadalmi védelem alatt álló dizájnelemeit. Például a kétujjas képnagyítást, az egyujjas görgetést, a "Home" gombot, és a lekerekített sarkakakat.

Az Apple panasza szerint ezt tizenegy, Samsung által gyártott készülék esetében van így. A per során azóta pár ilyen Samsung mobilt már sikerült betiltatniuk.

Évek óta tart az Apple által indított szabadalmi per Forrás: Imaginechina/Hu qingming - Imaginechina/Hu Qingming

A bírák szerint a korábbi döntésben annak alapján állapították meg a büntetés összegét,

mintha a Samsung az egész Apple iPhone-dizájnt ellopta volna,

holott a vitatott elemek csupán kicsiny részei a telefon egészének, a megállapított összeg tehát nem jogos.

Ez nem jelenti azt, hogy a Samsung nem másolt semmit: csak kevesebbet kell majd fizetniük. A per az alacsonyabb rendű bíróságon folytatódik tovább, az ő feladatuk lesz, hogy megállapítsák az Apple-t ért kár új összegét.

Évek óta marják egymást

A vérre menő küzdelem évek óta tart a mobilóriások között, eddig 10 országban pereskedtek. 2012 júliusában 1,05 milliárd dollárt (292 milliárd forintot) ítéltek meg az Apple-nek, mert a Samsung a bíróság szerint a kaliforniai gyártó szabadalmait sértő megoldásokat használt fel a saját készülékeiben. Ezt sikerült többévnyi pereskedés után majdnem felére alkudni a bíróságok döntése alapján.

Tavaly decemberben a Samsung végül 548 millió dollárt (157 milliárd forintot) fizetett az Apple-nek, amiért szabadalmat sértett,

Tim Cookék további 180 millió dollárt követeltek a dél-koreai cégtől.

A Samsung ezután felülvizsgálást kezdeményezett az ameriai legfelsőbb bíróságtól, azt kérve, hogy vizsgálják át a szabadalmak feletti törvénykezést. A dél-koreai gyártó nem ért egyet azzal, ahogy jelenleg a szabadalomsértéssel keletkezett kárt számítják: a felperes ugyanis akár a teljes profitot számon kérheti az alperestól.