A szupergyors 5G kapujában pörög már a mobilnet

internet sebesség forgalom letöltés
Vágólapra másolva!
Két hazai szolgáltató is demózta, mit is tud a továbbfejlesztett 4,5G mobilhálózat. Ez valahol a 4. és 5. generációs mobilnet között húzódik meg: azonban nem csak sebességben kínál majd nekünk többet. De nézzük meg, mire is lesz ez jó nekünk!
Vágólapra másolva!

Törökbálintra autóztunk a Telenor székházába, hogy aztán a földszint alatti, mínusz első szinten benézzünk a tesztlaboratóriumba.

A teljesen elszigetelt páncélteremben a kinti hideghez képest elképesztő meleg uralkodott. A telekommunikációs cég a ZTE-vel közösen itt dolgozik azon, hogy minél gyorsabb mobilinternetes technológiát tudjanak kifejleszteni.

Gigabites sebesség a Telenor hálózatán: a fehér ZTE doboz szolgál "mobileszközként" Forrás: Origo

A mostani bemutatón a 4,5G-nek is nevezett sebességet mutatták be,

az elzárt kísérleti helyiségben sikerült elérni a gigabites sebességet.

Fél perc alatt lejön egy 4K-s film

Nem a Telenor azonban az egyetlen, amely dolgozik a gyorsabb mobilneten. Nagyjából egy hónapja a Magyar Telekom az Ericssonnal karöltve mutatta be saját fejlesztését, amellyel elérték a másodpercenként 1,2 gigabites (1,2 Gbps) sebességet. Ez nagyjából háromszoros teljesítménynövekedést jelent a jelenleg publikusan is elérhető mobilhálózat sebességéhez képest.

Ezzel a sebességgel villámgyorsan lejön egy nagyobb adatcsomag is Forrás: Origo

Szemléltetésképp a Telenor jelenlegi leggyorsabb mobilinternete másodpercenként 300 megabites (300 Mbps) elméleti letöltési sebességre képes, ezzel egy DVD-nyi anyagot már nagyjából két perc alatt le lehet tölteni. Az új technológia által másodpercenként 1,215 gigabites sebességet értek el, így

az egy DVD-nyi adatmennyiség mindössze 31,5 másodperc alatt lejön.

Azonban fontos hangsúlyozni, hogy ahogy majd a jövőbeni 5G esetében is, itt sem csak a sebesség számít. A jelenlegi 4G mobilhálózaton 16-30 milliszekundum (ms) a válaszidő. Minél alacsonyabb ez a szám, annál gördülékenyebb két eszköz között a kommunikáció. A mostani technológiával ezt már 10 ms alá sikerült szorítani, az 5G-vel pedig az ígéretek szerint 1 ms lesz a válaszidő.

Miért is fontos ez? Például az önvezető autók hálózatának kiépítéséhez, ahol a járművek közti kommunikáció miatt elengedhetetlen a gyors reagálás. Ha amiatt következik be egy baleset, mert az előttünk haladó autó által küldött információ nem érkezik meg időben a mi autónkba, az bizony komoly probléma! Ahogy a gyors válaszidő a precízebb távorvoslásra is lehetőséget biztosít már.

Több milliárd okoseszközhöz kell a kapacitás

A válaszidő mellett a hálózat kapacitása is fontos: ugyanis nem mindegy, hogy egy adott cella mennyire van leterhelve, hány felhasználó akarja éppen használni. Ha egy okostelefon csatlakozik egy 4G bázisállomásra, akkor megkapja annak teljes lehetséges sávszélességét, ha már kettő eszköz, akkor felesben osztoznak a kapacitáson, és így tovább.

A Telekom és az Ericsson gigabites mobilnete Fotó: Hirling Bálint - Origo

A mobilhálózatban épp ezért is fontos a gyors sebességű és válaszidejű, s egyben nagy kapacitású átjátszó eszközök használata, amelyek

egyidejűleg a lehető legtöbb mobilkészüléket tudják megfelelően kiszolgálni.

Ebből is látszódik, hogy a szolgáltatók rohamtempóban készülnek a jövő igényeinek kiszolgálására, amikor már több milliárd, hálózatba kapcsolt okoseszköz fog egymással kommunikálni a telefontól kezdve a hűtőn át az autóig, s beköszönt a dolgok internete (IoT), az önjáró autók korszaka.

2018-ban bevezetik a 4,5G-t

Itt érdemes megjegyezni, hogy a Telenor laborjában az ajtó nyitásával, a külső hálózati "zajok" beengedésével, az emberek mozgásával csökkent a sebesség, leesett gigabit alá, nagyjából 800 Mpbs-re. A helyzet jól mutatja, hogy ez a sebesség még tényleg csak laboratóriumi körülmények között érhető el.

Azt is fontos hozzátenni viszont, hogy a bemutatókon felsorakoztatott berendezések nagy része megegyezik a már telepített, s a mai hálózatokban üzemelő rádióhálózati eszközökkel.
Elsőként a nagy kapacitást igénylő tömegrendezvényeken:

sporteseményeken, fesztiválokon demózhatják majd ezt az új technológiát a szolgáltatók.

A berendezések nagy része már a jelenlegi hálózatokban üzemel Forrás: Origo

A hazai szolgáltatók közlése szerint a most még kísérleti szinten létező

4,5G gigabites mobilhálózatot 2018-ban vezetik be kereskedelmi forgalomba.

Nagyjából ekkora datálják a szakértők, hogy kísérleti szinten elérik az 5G sebességet, és a szöuli olimpián már demózzák is. Ez várhatóan 2020-ra lesz publikusan is elérhető.