Nem akarja kifizetni az elmaradt adót az Apple

apple logo
Újabb titok
Vágólapra másolva!
Az ír kormány után az Apple is fellebbez az Európai Bizottság döntése ellen, mely szerint az amerikai óriáscégnek több milliárd eurónyi elmaradt adót kell megfizetnie Írországnak.
Vágólapra másolva!

Az Apple fellebbezni készül az Európai Bizottság döntése ellen. A bizottság augusztusban tiltott állami támogatásnak minősítette azokat az adómegállapodásokat, amiket Írország kötött az amerikai Apple-lel, ezért 13 milliárd euró adó behajtását írta elő Írországnak.

Azaz a techóriásnak körülbelül

4 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget kell visszafizetnie az ír államnak.

Tim Cook, az Apple vezére fellebbezni kíván, mivel szerinte az összeget helytelenül állapították meg. Hozzátette: az európai törvényhozást egy totális politikai katasztrófának tartja, és nem hiszi, hogy a döntés jogerőre fog emelkedni a fellebbezések miatt.

Az ír kormány szintén fellebbezett, hétfői pedig közölte, hogy az EU bizottsága a releváns tényeken túl a társasági adóról szóló ír törvényeket is félreértette, valamint figyelmen kívül hagyták az ír adószakértők véleményeit.

Fellebbez a cég Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

Továbbá azzal vádolják a bizottságot, hogy szándékosan választottak azt a számítási módszert, amivel a lehető legnagyobb összegű büntetést tudták kikalkulálni. Az ír gazdasági miniszter tagadja, hogy a techcéggel külön megállapodást kötöttek volna.

A dupla ír megoldás

Írországban területalapú adózás van, ez azt jelenti, hogy az ír cégeknek nem kell adózniuk a más országokban működő leányaiknál keletkezett nyereség után. Ezt a kiskaput egyes multik arra használják, hogy a nyereséget az ír cégük valamelyik adóparadicsomban bejegyzett leányánál könyvelik el, így csak az adóparadicsomban fizetnek adót.

Adóparadicsom

Írországban az alacsony társasági adó 20 éve a gazdaságpolitika sarokkövét jelenti, az alacsony kulccsal, különmegállapodásokkal és különleges szabályozással (például a dupla ír megoldással) sikerült számos multinacionális céget az országba csábítani.

Írországban a foglalkoztatottak 10 százaléka multinacionális cégnél dolgozik. Ami az Apple-t illeti, Cork városában 5500 embert foglalkoztat, vagyis a teljes európai személyzetének negyedét. Corkban az Apple a versenyszféra legnagyobb munkaadója.