Vágólapra másolva!
Valóban megépítette a Vasember által inspirált virtuális asszisztenst Zuckerberg, Jarvis kezeli már a Facebook-atya házának fényeit és különféle berendezéseit. Ugyan önálló termékként nem adják ki, de Zuckerberg tervezi, hogy később nyílt forráskódként letölthetővé teszi a rendszert.
Vágólapra másolva!

Mark Zuckerberg akkor sem hétköznapi ember, ha újévi fogadalmakról van szó: a Facebook-alapító tavaly minden hónapban két regényt olvasott el, előtte megtanult mandarinul, 2011-ben pedig csak olyan húst fogyasztott, ami általa leölt állatból származott.

Az idei évre egy olyan mesterséges intelligencia fejlesztését tűzte ki célul, ami nemcsak az otthoni berendezéseit vezérli, de munka közben is segíti. A rendszer nevét a Vasemberből kölcsönözte,

a digitális komornyikot Jarvisként emlegeti.

A projekt különlegessége, hogy Zuckerberg egyedül kódolja, programozói csapatának segítsége nélkül.

Zuckerberg megirigyelte Tony Stark high-tech segédjét Forrás: Forum Hungary

Az év végének közeledtével most be is számolt egy posztban arról, hogy elkészült a digitális komornyik első verziójával, amibe idén 100 munkaórát tudott beleölni.

Zuckerberg egy olyan egyszerű mesterséges intelligenciát fejlesztett, akivel telefonon és gépen keresztül tud kommunikálni (kvázi egy chatbot), vezérli az otthoni berendezéseket, beleértve a hőszabályzót, a zenét, fényeket, és még egy retró kenyérpirítót is.

Ehhez több technikát is alkalmaz, így a természetes nyelvi feldolgozást, beszédfelismerést, arcfelismerést, megerősítéses tanulást. A fejlesztés során Zuckerberg a Python PHP, Objective C nyelveket használta.

Posztjában azt írja: a kihívás könnyebb volt, mint gondolta, viszont egy feladat elég nehéznek bizonyult. Kihívás volt számára a különféle rendszerek összekötése, mivel az otthoni eszközei mind különböző protokollokat és nyelveket használnak.

Zuckerberg következő terve, hogy egy androidos appot fejleszt a rendszerhez, és még több feladatba vonja be, például hogy segítsen neki főzni.

Ugyan csak egy személyes projektről van szó, hozzátette, hogy idővel szeretné mások számára is elérhetővé tenni, akár nyílt forráskódként, de egyelőre még túlságosan is saját házára és hálózataira van szabva a rendszer.