Idén is a hackerek teszik tönkre az ünnepeket

hacker hack
Vágólapra másolva!
A játékosok számára kiemelten fontos az év vége, hiszen az ünnepek alatt vannak a legnagyobb leárazások, ahogy mindenki a karácsonyra kapott konzolt, játékot próbálgatja, így ilyenkor megtelnek a szerverek. Ebbe rondítanak bele idén a hackerek, akik a Steam megbénítása után az Xbox Live és a PlayStation Network megtámadásával fenyegetnek.
Vágólapra másolva!

A PC-játékosok nemcsak a karácsony miatt várják a decembert, de azért is, mert hagyományosan ilyenkor zajlik a legnagyobb online játékáruház, a Valve által üzemeltetett Steam téli akciója. Programok százai kapnak akciós árat: nem ritkán 50-75 százalékos kedvezménnyel.

Az idei Steam Winter Sale december 22-én vette kezdetét (és egészen január 2-ig tart), azonban már december 23-án este elérhetetlen volt a szolgáltatás. A probléma nem újkeletű: megszokott, hogy új akciók élesítésekor a szerverek belassulnak, elérhetetlenné válnak az átlagosnál jóval nagyobb érdeklődés miatt.

Ezúttal viszont nemcsak a tömegével belépő felhasználók, hanem – állításuk szerint – a Phantom Squad névre hallgató hackercsoport bénította meg a Steamet, méghozzá egy előre eltervezett túlterheléses támadással (DDoS).

A Phantom Squad nem először "hallata hangját", hiszen a Facebook- és a szolgáltató által azóta felfüggesztett Twitter-oldalukon rendszeresen

a Steam, az Xbox Live és a PlayStation Network elleni támadással riogatják az embereket.

Az akció ezzel viszont még koránt sem ért véget, hiszen a hackercsoport még mindig üzemelő Facebook-oldala szerint a Steam elleni támadás csak a kezdet volt, és

hamarosan a Microsoft és a Sony játékos szolgáltatásait veszik célba.

A közösségi oldalra kikerülő posztok ráadásul nem alaptalan fenyegetések, hiszen pont egy éve a Phantom Squad vállalta magára azt a DDoS támadást is, ami az ünnepi időszakban teljesen megfektette az Xbox Live szervereket, rengeteg játékos ünnepi kikapcsolódását téve ezzel tönkre.

A legnagyobb online játékáruháznak számító Steam a hackerek kedvelt célpontja Forrás: Steam

Két évvel ezelőtt, ugyanebben az időszakban a PlayStation Network és az Xbox Live négy napon keresztül folyamatos támadás alatt állt, ekkor a Lizard Squad névre hallgató hackercsapat intézte a leállást.

A fiaskót követően a rendőrség le is csapott két fiatal tagjukra, ám ez nem szegte a hackerek kedvét, és rögtön ezután el is indították fizetős szolgáltatásukat,

amellyel bárki képes végrehajtani egy túlterheléses (DDoS) támadást.