Szilveszterkor végleg leáll a Cyanogen mobilszoftver

cyanogen mod os szoftver mobil android
Vágólapra másolva!
Nem a harmadik legnagyobb mobilszoftvert akarták létrehozni a Google és Apple mellett, hanem teljlesen átalakítani a piacot. 
Vágólapra másolva!

A startup, amely azzal vált híressé, hogy "golyót akart repíteni a Google fejébe", bedobta a törülközőt. Blogposztban jelentették be, hogy

szilveszterkor véglegesen leáll a Cyanogen OS mobil operációs rendszer,

s az ahhoz köthető szolgáltatások, frissítések.

Persze a CyanogenMod, az operációs rendszer nyílt forráskódú változata továbbra is elérhető marad, így aki letöltené és építene magának saját szoftvert, az továbbra is megteheti. Azonban az átlagfelhasználó számára jövő évtől már nem lesz elérhető a szoftver.

Akik golyót repítenének a Google fejébe

A cég célja nem volt más, mint egy Google nélküli Androidot létrehozni. Hét éve kezdődött minden: amikor a gyártók felesleges extráitól megszabadított CyanogenModot létrehozták. Fejlesztését 2009-ben kezdte meg Steve Kondik egy JF nevű hacker munkájára alapozva.

Kondik három éve úgy nyilatkozott: "Az Android mostani állapotában arra való, hogy az emberek minél több appot vásároljanak." Ezért olyan rendszert akartak építeni, amely használhatóbb, és jobban kiszolgálja a telefon tulajdonosát.

Így jött létre a nyílt forráskódú, ingyenesen letölthető, Androidra alapozó szoftver.

Többször is kaptak nagy összegű támogatást, olyan vállalatok fektettek be az ötletbe több mint 185 millió dolllárt, mint a Twitter, a Qualcomm, vagy maga Rupert Murdoch médiamágnás.

Több együttműködést is létrehoztak: az első OnePlus okostelefonon Cyanogen OS futott, aztán a kínai gyártó saját Android-alapú szoftver (Oxygen OS) fejlesztésébe fogott.

Stratégiát váltottak

Aztán idén sorra jöttek a rossz hírek: júliusban a munkavállalók 20 százalékától kellett megválniuk, majd októberberben az ex-Facebookos Lior Tal állt a cég élére, Kirt McMaster pedig visszavonult az ügyvezetői székbe.

- fogalmazott az új vezérigazgató.

Az új cél immár nem az, hogy a mobilgyártók a teljes operációs rendszert átvegyék és használják, hanem hogy a kifejlesztett Cyanogen technológiák közül a számukra tetszőt beépítsék az általuk módosított Android szoftverekbe.