Különleges virtuális asszisztenst kap a Huawei mobilja

huawei mate 9
A felhasználóbarát működés jegyében tervezték a Huawei Mate 9-et
Vágólapra másolva!
A Huawei Mate 9 lesz az első olyan okostelefon, amire megérkezik az Amazon saját virtuális asszisztense, Alexa. Az eddig csak otthoni eszközöket vezérlő szoftver ezzel az Apple Siri és a Google Asszisztens ellenfelévé is válik. A Huawei gépi tanulásra kihegyezett készüléke pedig még inkább felhasználóbarát lesz.
Vágólapra másolva!

Először költözik okostelefonba az Amazon saját hangalapú virtuális asszisztense, Alexa – jelentette be a Huawei a Las Vegas-i CES expón. A cég legújabb zászlósmodellje, a Huawei Mate 9 január hatodikától érhető el az Egyesült Államokban, ezen alkalomból közölték, hogy szoftveres frissítés keretén belül

a már meglévő és jövőbeli Mate 9 felhasználók is megkapják Alexát

- az Egyesült Államokban legalábbis biztosan, hogy Európában is így lesz-e, azt még nem erősítették meg.

A sencseni cég szerint Alexa egy egyszerű, könnyű kezelőfelületet ad az ügyfeleknek, és minden fontos funkciót képes kezelni, kezdve az értesítések beállításától az időjárás lekéréséig.

A Huawei célja is az volt elsősorban a csúcsmobillal, hogy gépi tanulással tegye még felhasználóbarátabbá azt, ehhez társul most a hangvezérlés kényelme is.

A felhasználóbarát működés jegyében tervezték a Huawei Mate 9-et Forrás: AFP/Christof Stache

Ez fontos mérföldkő az Amazon számára, mivel már nem csak otthoni eszközökben és kütyükben lesz jelen a virtuális asszisztens: Alexa ezzel beszáll az olyan okostelefonos asszisztensek mellé, mint az Apple Siri, vagy a Google Assistant.

Nem meglepő a lépés az Amazontól, hogy pont a sencseni óriáshoz társul: az Apple-nél adott, hogy Sirit használják, a Google-nek ott az Assistant, a Samsung pedig felvásárolta a Vivet.

Fókuszban a felhasználó

A Mate 9 már december óta hazánkban is kapható, a termékbemutatón az Origó is ott volt.

Az új készülék Kirin 960 processzorral és 5,9 hüvelykes FHD kijelzővel és SuperCharge gyorstöltési technológiával érkezik – utóbbinak köszönhetően használója mindössze 20 perc alatt egy egész napra elegendő energiával töltheti fel a telefon akkumulátorát.

A Mate 9 hátlapi kamerája második generációs Leica dual lencsés kamera, 2x nagyítású Hybrid Zoom technológiával, egy 12 megapixeles RGB és egy 20 megapixeles monokróm szenzorral. Egy gépi tanulással ellátott szoftver folyamatosan elemzi, hogy hogyan használjuk a telefont, és ez alapján optimalizálja az appjainkat.

A Telekomnál már 2016 december hatodika óta elérhető, a Telenor és Vodafone kínálatába idén januárban érkezik meg.