Kiterjesztettvalóság-szemüvegen dolgozhat az Apple

apple wwdc 2016 tim cook
SAN FRANCISCO, CA - JUNE 13: Apple CEO Tim Cook speaks at an Apple event at the Worldwide Developer's Conference on June 13, 2016 in San Francisco, California. Thousands of people have shown up to hear about Apple's latest updates. Andrew Burton/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Belsős értesülések szerint az Apple saját kiterjesztettvalóság-szemüvegen dolgozhat, méghozzá a német optikai gyártó Carl Zeiss-szel karöltve.
Vágólapra másolva!

A Zeiss egyik névtelenségét kérő alkalmazottja árulta el a Microsoft egykori bloggerének, Robert Scoble technológiai evangélistának, hogy az Apple egy saját kiterjesztettvalóság-headsettel szeretne előrukkolni. Mindezt a Carl Zeiss segítségével valósítaná meg, a német optikai gyártó készítené el az Apple technológiáját használó pehelykönnyű hardvert. Az eszközt még idén bejelenthetik.

Tim Cook korábban elárulta, sokkal nagyobb lehetőséget lát a kiterjesztett valóságban, mint a virtuálisban Forrás: AFP/2016 Getty Images/Andrew Burton

Scoble szerint ez egyben meg is magyarázhatja azt, hogy a Zeiss miért volt jelen a kiterjesztett valóság részlegen az idei CES-kiállításon, holott még nincsen terméke ezen a piacon. Scoble Facebook-posztban tette közzé, amit megtudott.

Hozzátette, a Zeiss standjánál rákérdezett arra, hogy miért nem hoztak hardvert, ha az AR-részlegre kerültek. „Megkérdeztem: Tim Cook nem engedte meg nektek, hogy elmondjátok? Erre az alkalmazottak zavartan mosolyogtam körülöttem"- írja posztjában.

A Zeiss eddig a VR One Plus nevű virtuálisvalóság-headsetet dobta piacra, ami bármilyen okostelefont átalakít virtuális, vagy kiterjesztettvalóság rendszerré. Hasonló mobilos kukucskálókat gyárt a Google és a Samsung is.

Igaz ez még nem több egyelőre, mint pletyka, de arról árulkodhat, hogy az Apple végre elkezd valamit tervezni az AR/VR fogyasztói piacon is. Az almás cég vezére, Tim Cook korábban főleg a kiterjesztett valóságban rejlő lehetőségekről beszélt lelkesen korábban, a cég inkább ebben látja a jövőt, mint a virtuális fajtájában.

Még több árulkodó jel

Az még kérdéses, hogy pontosan milyenfajta AR készüléket tervezhet az almás cég. A kiterjesztett valóság fő ismérve, hogy

a valós világra helyez digitális plusz rétegeket.

A legismertebb AR-alkalmazás a felhasználók körében a Pokemon Go, amiben a figurák úgy jelennek meg a felhasználó telefonjának kijelzőjén, mintha a valós világban lennének. A technológián alapulva nem csak újfajta, szórakoztató programokat lehet készíteni, de átalakíthatja az olyan már ismert platformok, mint az iOS vagy az Apple TV kezelőfelületét is, de többen is tervezik felhasználását önjáró autók interfészének tervezéséhez.

A Pokemon Go bizonyította, hogy az embereket érdekli a mobilra költöztetett kiterjesztett valóság Forrás: NurPhoto/STR/NurPhoto/Str

Nem csak Tim Cook szavai árulkodnak arról, hogy a cég fantáziáját mozgatja a technológia. Az utóbbi időben több alkalommal is vásároltak olyan cégeket, amelyek a technológiához fűzőfő fejlesztésekkel foglalkoznak, így a Faceshift, a gép tanulással foglalkozó Perceptio, a német kiterjesztettvalóság-cég Metaio és a Flyby Media. Igaz sok esetben nem konkrét fejlesztést vásároltak meg, hanem szakembereket.

Ráadásul a cég több szabadalmat is benyújtott, ami kiterjesztett valósághoz kapcsolódik, töbek közt egy átlátszó elektronikus eszközt még 2014-ben, illetve 2016-ban egy kiterjesztett térképekkel működő navigációs rendszer ötletét iPhone-okra.