Lelki sérülések miatt perelik a Microsoftot

microsoft satya nadella
A techóriás szerint is az oroszok a felelősek
Vágólapra másolva!
A Microsoft két moderátora pereli a céget. Munkaköri feladatuk az, hogy kiszűrjék a gyermekmolesztálást, brutális erőszakot ábrázoló tartalmakat, ám a cégtől nem kapták meg a munkavégzéshez szükséges pszichológiai támogatást, ezért poszttraumás stresszben, depresszióban szenvednek.
Vágólapra másolva!

A redmondi óriásvállalat online biztonsági csapatának moderátorainak feladata az volt többek közt, hogy olyan online tartalmakat keressenek és távolítsanak el, amelyek szexuális bántalmazást, horrorisztikus brutalitást, gyermekmolesztálást, gyilkosságot ábrázolnak.

Ez poszttraumás stresszt idézett elő az alkalmazottaknál, olvasható a két felperes által benyújtott bírósági dokumentumban. Az alkalmazottak szerint olyan pszichológiai nyomást gyakoroltak rájuk a nap mint nap látott képsorok, hogy az egyik férfiban már a gyerekek látványa is kellemetlen érzéseket kelt, és fél számítógép elé ülni. Később már hallucinált is, és pánikrohamok törtek rá, depresszió alakult ki nála.

A Microsoftot azzal vádolják, hogy gondatlan magatartással okozott jelentős érzelmi stresszt a két dolgozónak, a cég viszont elutasítja a vádakat.

Az eset egy valós problémára világít rá Forrás: AFP/Don Emmert

A panasz szerint a Microsoft nem tájékoztatta megfelelően az alkalmazottakat a munka veszélyeiről és lehetséges következményeiről. Az egyik felperes állítása szerint

akarata ellenére csoportosították át a részlegre

addigi munkaköréből, de nem akarta elveszteni állását.

Ugyan a Microsoft rendszeresen szervezett wellnessprogramokat a dolgozóknak, azok nem bizonyultak hatékonynak a poszttraumatikus stressz elkerülésében, és nem váltják ki a megfelelő pszichológiai felkészítést.

Nem csak a Microsoft problémája

Az eset az online moderálással járó hatalmas érzelmi nyomásra is rávilágít. A techcégek számára 2008 óta írja elő törvény, hogy jelentsék és távolítsák el a gyermekbántalmazásról és más bűntényekről szóló felvételeket.

Az erre a célra alakult részlegeken dolgozók feladata az, hogy eltávolítsák és megtalálják azokat a tartalmakat, amelyek a „becsavarodott és beteg embereket szórakoztatják”, napi szinten több száz ilyen tartalmat néznek át.

A férfiak nemcsak kártérítést követelnek, de szeretnének olyan

munkahelyi és jogszabályi reformokat, amelyek csökkentik a munkakörrel járó lelki sérüléseket.

Ha az alkalmazottak megnyerik a pert, annak következményei lehetnek az iparban is, precedenst teremthet későbbi hasonló ügyekhez.