Németországban indul el először a Facebook kamuszűrője

facebook olvas regisztráció
Zuckerberg szerint a kamuhírek nem befolyásolják a felhasználókat
Vágólapra másolva!
Sürgetés hatására először Németországban vezeti be új eszközeit Facebook, amelyekkel az álhírek terjedését próbálják megállítani. A németeknek ez különösen fontos a választások előtt.
Vágólapra másolva!

A közösségi oldal tavaly decemberben már beszélt arról, hogy milyen változásokat készül bevezetni, ezek most fognak élesben elstartolni, elsőként Németországban. Az új eszközöket az elkövetkező héten fogják megkapni a német felhasználók.

Lehetőségük lesz zászlóval megjelölni azokat a posztokat, cikkeket, amelyek szerintük valótlan dolgokat állítanak, kattintásvadász álhírek. Ha jelentenek egy bejegyzést, a jelentés okánál lehetőségük lesz kiválasztani az „álhír” opciót.

A jelentett bejegyzések hitelességét külső cégek bírálják el.

A feladatot Németországban az oknyomozó újságírókból alakult Correctiv nevű nonprofit szervezet látja el. Amennyiben egy posztot kamunak találnak, az a Facebookon "Disputed", azaz "kétes" jelölést kap, és lejjebb kerül a felhasználók hírfolyamában.

A Facebook a rendszert már teszteli az Egyesült Államokban is. Elmondásuk szerint még több eszközt terveznek bevezetni, már keresik annak is a módját, miként büntessék az olyan kamuoldalakat, amelyek nagy médiumoknak adják ki magukat.

Zuckerberg szerint a kamuhírek nem befolyásolják a felhasználókat Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A választások miatt sürgetik

A változás azért Németországban lép először érvénybe, mert az ország igazságügyi minisztere, Heiko Mass erőteljesen sürgette. Arra is felhívta a közösségi oldal figyelmét, hogy tiszteljék a német törvényeket, amelyek szigorúbbak, mint az Egyesült Államoké.

A német szociáldemokrata párt vezetője, Thomas Oppermann korábban egy olyan új törvényt javasolt, ami arra kötelezné a közösségi óriást, hogy külön irodát állítson fel az országban a megtévesztő, illetve gyűlöletbeszédet terjesztő posztok folyamatos megfigyelésére.

A németek a 2017-es parlamenti választások miatt aggódhatnak,

pontosabban attól, hogy az álhírek befolyásolhatják annak kimenetelét. A Facebookot azzal vádolták az amerikai elnökválasztás után, hogy a közösségi oldalon terjedő álhírek hatással voltak a felhasználókra, amit Zuckerberg akkor cáfolt.

Ugyan a techcégek aláírták fél éve az unió gyűlöletbeszéd elleni kódexét, amely értelmében 24 órán belül fellépnek az online terjedő gyűlöletbeszéd ellen, még mindig nem elég hatékonyak az Európai Bizottság szerint. Nemrég azzal fenyegették meg a techcégeket, hogy törvényben fogják őket kötelezni a vállaltak teljesítésére, amelynek elmaradása büntetést vonhat maga után.

Az álhírekkel szembeni késői fellépésnek is hasonló következményei lehetnek a németeknél. A Deutsche Welle lap szerint a német törvényhozók már vitatják a lehetséges büntetés mértékét. Akár 500 ezer euróra (körülbelül 156 millió forint) is bírságolnák a Facebookot egyetlen posztért, ha azt nem távolítják el 24 órán belül.