Egyre több hacker megy neki a NATO-nak

Jens Stoltenberg
A NATO
Vágólapra másolva!
Tavaly 60 százalékkal nőtt a NATO elleni kibertámadások száma, és több tagállamban attól tartanak, hogy hackerek választási kampányok befolyásolásával próbálkozhatnak - mondta az észak-atlanti szövetség főtitkára a Die Welt című német lapnak.
Vágólapra másolva!

Jens Stoltenberg a Die Welt online kiadásában csütörtökön megjelent összeállításban elmondta, hogy tavaly havonta átlagosan 500 olyan informatikai támadás érte a NATO intézményeit, amely "szakértőink intenzív beavatkozását tette szükségessé", ami éves szinten

60 százalékos növekedést jelent.

A legtöbb támadást nem magánszemélyek, hanem állami intézmények finanszírozták - tette hozzá a NATO főtitkára.

Rámutatott, hogy a kibertámadásokra is vonatkozik a kollektív védelem elve. Elmondta, hogy a szövetségnél új eljárást vezettek be, válságkezelő szakértői csoportokat állítanak össze, amelyek készen állnak arra, hogy segítsék a tagállamokat hálózataik védelmében.

Jens Stoltenberg Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Thierry Monasse

Az informatikai támadások nagyon veszélyesek lehetnek, mert kárt tehetnek az energiaellátó rendszerben vagy más kritikus infrastruktúrában, és azért is, mert "ma már minden katonai aktivitás adatok átvitelén alapul" - mondta Jens Stoltenberg.

A volt norvég miniszterelnök hozzátette: több NATO-tagállam kormánya attól tart, hogy hackerek

választási kampányok befolyásolásával is megpróbálkozhatnak,

amivel "alááshatják a demokráciát".

Donald Trump megválasztott amerikai elnöknek a NATO-ra vonatkozó bírálatával kapcsolatban elmondta, hogy telefonon beszélt a pénteken hivatalba lépő elnökkel, aki "nagyon világosan kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a NATO iránt".

"Teljesen biztos vagyok abban, hogy az Egyesült Államok továbbra is korlátlanul kiáll a NATO-nak adott biztonsági garanciái mellett" - mondta Jens Stoltenberg.