A gyerekek elégedetlenek szüleik online viselkedésével

social media kozossegi media facebook
A lájk jutalom, ha nem kapunk, büntetés
Vágólapra másolva!
A szülők ötöde azt is elismeri, hogy sérült a kapcsolatuk gyerekeikkel, miután kompromittáló helyzetben látták őket a közösségi platformokon.
Vágólapra másolva!

Minden ötödik szülő szembesült már azzal a problémával, hogy romlott a viszonya gyerekével azért, mert előnytelen helyzetben jelent meg a közösségi médiában – derül ki a Kaspersky Lab felméréséből.

Ezzel szemben a szülők csupán 14 százaléka számolt be arról, hogy bosszantotta gyereke online viselkedése. A felmérésben részt vevők 16 százaléka vallotta be, hogy

megingott házastársi vagy élettársi viszonya

a közösségi médiában megjelent bejegyzések miatt.

Kevesebb személyes beszélgetés

Barátokkal, családtagokkal és a kollégákkal szerteágazó kapcsolatainkra folyamatosan hatással van, hogy mennyit kommunikálunk velük a kibertérben, a személyes kommunikáció hátrányára.

Számokra lebontva elmondható, hogy a megkérdezettek 31 százaléka a szüleivel, 33 százaléka a gyerekeivel, és 35 százalék a barátaival beszél kevesebbet szemtől szemben, mivel a közösségi médián keresztül könnyebben tud kapcsolatot tartani.

A lájk jutalom, ha nem kapunk, büntetés Forrás: AFP/Loic Venance

Annak ellenére, hogy a kutatási eredmények azt mutatják, hogy az emberek kevesebbet kommunikálnak szemtől szemben, a válaszadók mintegy fele úgy véli, hogy kapcsolataik minősége egyáltalán nem csökkent,

sőt javult az állandó online jelenlét miatt.

A tanulmány megállapította, hogy bár a közösségi média segítségével könnyedén kommunikálunk áthidalva időt és távolságot, mégsem tesz boldoggá, mivel megterhelheti a kapcsolatokat. A felhasználók sok esetben szomorúnak és idegesnek érzik magukat annak következményeként, hogy folyamatosan összehasonlítják a saját életüket másokéval.

Alkalmazás segít elszakadni

Miközben a kapcsolattartás nehezen megoldható a szociális platformok nélkül, a Kaspersky Lab dolgozik a megoldáson, hogy legalább a digitális emlékeket menteni lehessen. FFForget nevű alkalmazásuk lehetővé teszi az embereknek, hogy

másolatot készítsenek az összes online emlékükről,

és egy biztonságos, titkosított memória tárolóban raktározza.

A FFForget nevű alkalmazás indulása 2017-ben várható. Bővebb információért a ffforget.kaspersky.com oldalon regisztrálhat, ahol friss információkat és korai hozzáférést kaphat.