Az Apple milliárdos pert indított a Qualcomm ellen

apple logo
Újabb titok
Vágólapra másolva!
Partnerének megy neki most az almás vállalat, egymilliárd dollárt szeretne bevasalni a Qualcomm chipgyártótól.
Vágólapra másolva!

Közel egymilliárd dollárt szeretne bevasalni az Apple a Qualcommtól olyan mobiltechnológiákkal kapcsolatos licencdíjak miatt, amelyeket szerinte túlzóan magas áron szedett be tőlük a chipgyártó. Állítják továbbá, hogy a Qualcomm visszaélt monopolhelyzetével, és más partnereit kiszorította a versenyből, például megakadályozta, hogy az Apple másik beszállítót válasszon.

A Qualcomm az Apple és a Samsung fő beszállítójának számít, a gyártó modemchipjei biztosítják a mobilok és a vezeték nélküli hálózatok közti kommunikációt. A két cég összesen

a Qualcomm bevételének 40 százalékát adta az előző pénzügyi évben.

Az Apple ezen felül mobiltechnológiákra is használati jogot vásárolt, némelyiket kötelező jelleggel kell megvásárolniuk. A benyújtott panasz szerint a chipgyártó visszaélt a kötelezően licencelendő szabadalmakkal, amelyeket túlzó költségekkel adta át az Apple-nek.

Az almás vállalat egymilliárd dollár kártérítést követel, szerintük ennyivel többet kellett fizetniük a jogos összegnél.

Újabb nagy per vár a Qualcommra Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

A pert azután indították, hogy az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság is perre ment a Qualcomm ellen licencek jogtalan felhasználása miatt. A dél-koreai hatóságok pedig 853 millió dollárra büntették a Qualcommot múlt hónapban, mert a cég üzleti gyakorlata szerintük korlátozza a versenyt. Az unióban is folynak eljárások a chipgyártó ellen.

A hírek hatására a Qualcomm részvényei 2,5 százalékot csökkentek.