Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek során újra trendivé vált az internetes társkeresés, néhány évvel ezelőtt sokan nem merték bevallani még szűkebb baráti vagy családi körükben sem, hogy interneten keresnek vagy találtak párt. Mára a helyzet gyökeresen megváltozott, leginkább a Tindernek köszönhetően.
Vágólapra másolva!

A hőskorban – a kilencvenes évek végén, kétezres évek elején – az online társkeresés még az újdonság erejével hatott, és leginkább a fiatalabb korosztályt érte el, emiatt akkoriban ez egy teljesen új és menő elfoglaltságnak számított. Néhány év múlva sokat veszített varázsából, és a kétezres évek második felére cikivé, szégyellni való tevékenységgé degradálódott a társkeresésnek ez a formája.

Napjainkra azonban ez az attitűd megváltozott a Tinder mobilalkalmazásnak köszönhetően. A Tinder megcsinálta azt, amit a hagyományos társkereső oldalaknak csak részben sikerült az elmúlt 10 év során: egy ötletes applikáció segítségével újra bevonzották a fiatalokat az online társkeresés világába.

A mobilalkalmazás által tökélyre fejlesztett és rendkívül gyors interakciót elősegítő „tetszik, nem tetszik" véleménynyilvánítás viszont a szakértők – és a Tindert kipróbálók többsége szerint is –

nagyon felületes ahhoz, hogy a komoly kapcsolatok kialakulását segítse,

hiszen a felhasználók csupán egy-egy fotó alapján döntik el, ki nekik a szimpatikus, és ki az, aki nem.

Küülső alapján kell dönteni másodpercek alatt, ez pedig felületes Forrás: Tinder

„A Tinder nem véletlenül vált az alkalmi kapcsolatok platformjává – véli dr. Almási Kitti pszichológus, aki több előadást is tartott a témában. – Hiszen ha egymás mellé állítjuk az exeinket, rá fogunk jönni, hogy az esetek többségében egyáltalán nem a kinézetük a közös bennük, hanem inkább a belső értékeik, sőt, a legtöbbjüket talán nem is választanánk fényképek alapján. Ezért is okoz disszonanciát a tinderes társkeresés azoknak, akik tulajdonképpen komoly kapcsolatot szeretnének, hiszen ilyen felületes információk alapján, egy-két másodperc alatt képtelenség dönteni."

Gotthardt Zsóka klinikai szakpszichológus szerint az alapvető probléma, hogy az alkalmazást teljesen más célból használják a férfiak és a nők.

A férfiak többsége valójában alkalmi partnert keres,

míg a nők a Tinderen is az igaz szerelemre vágynak. Ezt pedig az esetek többségében nem kapják meg, ezért az első néhány randi után inkább ki is regisztrálnak a platformról.

Almási Kitti Fotó: Marton Szilvia/Origo

A Tinder fiatal korosztályban történő térhódítása világszerte hatással van a „hagyományos" társkereső oldalak működésére. Azt gondolhatnánk, hogy a fiatalok kisajátították maguknak a Tindert, és társkeresésre csak ezt használják a digitális térben, míg a hagyományos társkereső oldalakat kevésbé.

Weiler Péter, a Randivonal.hu-t is üzemeltető Dating Central Europe Zrt. vezérigazgatója viszont úgy véli, hogy inkább segíti a hagyományos társkereső oldalak használatát a Tinder, mint hogy gátolná. A statisztikák szerint az elmúlt néhány hónap az első olyan időszak évek óta – az idén egyébként már 18 éve működő Randivonalon –, amikor nem csökkent, hanem inkább nőtt a fiatal, húszas-harmincas éveik elején járó társkeresők aránya.