Több mint ezer alkalmazottat építhet le az Oracle

oracle
Oracle
Vágólapra másolva!
Nagy leépítések vannak az Oracle-nél, főleg a hardveres SPARC-részlegről és a Solaris operációs rendszert fejlesztő csapatokból küldtek el embereket. A cég egyre inkább a felhős megoldásokra összpontosítja erőforrásait.
Vágólapra másolva!

A Mercury News forrásai szerint az Oracle közel 450 alkalmazottját küldte el nemrég Santa Clara-i irodájuk hardveres rendszereket fejlesztő csapatából. A kifejezetten IT-s leépítésekkel kapcsolatos The Layoff nevű portál viszont közel 1800 alkalmazottról tud, más irodákból is küldhetnek el embereket.

A cég közölte a hírre, hogy nem zárja be a San Clarában található épületét, a hardveres részleg átszervezése miatt döntöttek így. A leépített dolgozók jelentős része az Oracle SPARC hardverének fejlesztésével foglalkozott, az Oracle pedig az utóbbi időben láthatóan elfordult a hagyományos szoftverektől és hardverfejlesztéstől, figyelmét a felhős megoldások felé fordította.

A cég január 19-án azt is bejelentette, hogy felvásárolja az alkalmazásprogramozási kezelőfelületeket (API) nyújtó szolgáltatást, az Apiaryt. Az APIFlow segítségével olyan kezelőfelületeket lehet tervezni, amelyek megkönnyítik a felhőalapú szolgáltatások tervezését.

Változásokat tervez az Oracle Forrás: AFP/2014 Getty Images/Justin Sullivan

A stratégiaváltás nem véletlen: az utolsó negyedéves eredmények szerint a cég szoftveres licencelésekből befolyó bevételei 20 százalékot, a hardveres bevételek pedig 13 százalékot csökkentek az egy évvel korábbi számokhoz képest.

Ugyan az elbocsátott szakembereket közt menedzserek, adminisztrátorok, technikusok is vannak, jelentős része hardver- vagy szoftvermérnök. A pletykák szerint a nagymértékű leépítés egyben a SPARC és a Unixon alapuló operációs rendszer, a Solaris végét is jelezheti, amelyekhez 2009-ben jutott hozzá a cég a Sun Microsystems felvásárlásával. Tavaly 300 dolgozót küldtek el a salescsapatból.

A leépítés híre azután érkezett, hogy az amerikai munkaügyi hivatal pert indított januárban az Oracle ellen. A hatóság szerint a vállalat diszkriminálja női, afroamerikai és ázsiai alkalmazottait. A cég elutasítja a vádakat, szerintük politikai okok húzódnak a per mögött.