A gépagyak segíthetnek időben felismerni a bőrrákot

Még a nyár előtt át kell nézni az anyajegyeinket dr. life
Vágólapra másolva!
A rosszindulatú elváltozások, veszélyes anyajegyek kiszűrésében is segíthet a mesterséges intelligencia. A Stanford kutatóinak algoritmusa nagyon jó eredményeket hozott, az olyan pontosan diagnosztizál, mint a tapasztalt orvosok.
Vágólapra másolva!

A Stanford Egyetem szakemberei egy olyan mesterségesintelligencia-algoritmust írtak, ami ugyanolyan pontossággal képes felismerni a bőrrákra utaló rosszindulatú elváltozásokat, mint egy profi orvos. A programot közel 130 ezer olyan kép segítségével képeztek ki gép tanulásos eljárás segítségével, amin különféle anyajegyek, kiütések, sebek láthatók.

A fejlesztők ehhez egy már létező mélytanulásos algoritmust használtak fel, amit a Google fejlesztett ki képek csoportosítására. A munka legnagyobb részét így az jelentette, hogy a programba betáplálják a több ezer képet, és azokhoz címkéket is társítsanak arról, milyen típusú rákhoz kapcsolódik.

Az anyajegyeket érdemes időről időre átvizsgálni Forrás: Thinkstock

Mivel a kutatóknak nem állt rendelkezésükre hasonló adatbázis, azt maguknak kellett feépíteniük. A képek egy részét az internetről szerezték be, de együttműködtek orvosi egyetemekkel, karokkal s. Végül összesen 130 ezer fotót gyűjtöttek össze, amelyeket 2032 különféle betegség címkéjével láttak el.

21 dermatológus szakember segítségével elvégzett éles teszt során rendkívül jól bizonyított az algoritmus: a melanómás betegek esetében a tapasztalt orvosok 95 százalékos pontossággal ismerték fel az elváltozásokat,

a szoftver 96 százalékos pontossággal teljesített.

A Stanford csapata kiemelte, hogy a fejlesztés célja nem az, hogy szükségtelenné tegyék a dermatológusok munkáját, a cél az elváltozások korai felismerése. A fejlesztésen alapulva a jövőben például egy olyan okostelefonos alkalmazást is terveznek készíteni, amellyel a felhasználó csak lefotózná anyajegyét, az app pedig figyelmeztetné arra, ha az veszélyesnek tűnik.