Vágólapra másolva!
A hírközlési hatóság szerint a Telenor két adatopciója, a MyChat és a MyMusic is sérti a hálózatsemlegességre vonatkozó uniós jogot, így torzítják az egészséges piaci versenyt. A hatóság a jogsértő állapot megszüntetésére hívta fel a szolgáltatót.
Vágólapra másolva!

Az NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) a Telenornál is ellenőrizte a hálózatsemlegességi előírások betartását, melynek során megállapították, hogy a szolgáltató előnyösebb feltételek mentén kínálta

a MyChat és a MyMusic csomagjaiban foglalt alkalmazások adatforgalmát

az összes többi internetes tartalom és alkalmazás adatforgalmához képest. A hírközlési hatóság ezért a jogsértő állapot megszüntetésére hívta fel a szolgáltatót - olvasható a hatóság weboldalán.

A hatóság szerint a szolgáltató "két ponton is eltért a hálózatsemlegességre vonatkozó EU-s rendeletben foglalt követelményektől. Egyrészt indokolatlan különbségtételt tett bizonyos tartalomtípusok – közösségimédia- és csevegő alkalmazások, valamint zeneátviteli szolgáltatások és online rádiók – kiemelésével, másrészt ezeken belül konkrét alkalmazásokat és szolgáltatásokat is előnyösen különböztetett meg."

A Telekom után a Telenort is átvizsgálta a hatóság Forrás: MTI/Mohai Balázs

Hozzátették: a Telenor MyChat, és MyMusic csomagjaiban észszerű forgalomkorlátozási ok nélkül,

tisztán kereskedelmi alapon különböztette meg az alkalmazásokat.

Kedvezményes adatforgalom

Az előnyben részesítés arra ösztönözheti a végfelhasználókat, hogy a kedvezményben részesülő alkalmazásokat és szolgáltatásokat használják és ne azok versenytársait, amelyeket kedvezőtlenebb árazási feltételek mellett érhetnek csak el.

A MyChat csomag 1 GB szabadon felhasználható adatmennyiség mellett

hat közösségimédia- és csevegő alkalmazás

(a Facebook, a Facebook Messenger, a WhatsApp, az Instragram, a Twitter és a Viber) belföldi adatforgalommentes használatát kínálja. Azok használatát nem számította bele az előfizetések adatforgalmába, a csomag adatkeretének kimerülése után pedig az előfizető számára minden internetes tartalmat és szolgáltatást lelassított, de az érintett tartalmakkal kivételt tett.

A WhatsApp és a Messenger is korlátlanul használható Forrás: AFP

A MyMusic szolgáltatáson belül három különböző csomag fizethető elő már meglévő előfizetés esetén. A csomagok négy zeneátviteli alkalmazás – a Deezer, az Apple Music, a Tidal és a Spotify –, valamint hét online rádió – a Kossuth, a Petőfi, a Bartók és a Dankó rádió, a Rádió1, a Music FM és a Sláger FM – hallgatásához biztosítanak kedvezményes adatforgalmat.

A Telenor reakciója

A Telenor közleményben tudatta, meggyőződése, hogy jóhiszeműen, az ügyfelek érdekében járt el, és és nem okozott hátrányt azzal, hogy a leginkább kedvelt chat illetve zenei stream szolgáltatásokhoz korlátlan belföldi hozzáférést biztosít.

A szolgáltató álláspontja szerint a hálózatsemlegesség elsődleges célja, hogy

az internet mindenki számára elérhető legyen és ügyfelei a lehető legszabadabban élvezhessék az internetet.

"Továbbá, mivel a mobil szélessávú penetrációban Magyarország az OECD országok között - és így az EU országok összehasonlításában is - a legutolsó, küldetésünknek tekintjük, hogy a fogyasztói igényekre reflektáló, tematikus és alacsony költségű csomagokkal lehetőséget adjunk a legszélesebb tömegeknek a mobil internet használatához és hozzájáruljunk az európai felzárkózáshoz. "- írtaközleményében a szolgáltató.

Kiemelték továbbá: szerintük fontos, "hogy az internetszolgáltatók rugalmasan kezelhessék az internetes forgalmat, hogy minél inkább elősegítsék az innovációt és az internet előnyeihez való hozzáférést. Ennek megfelelően a Telenor élni kíván a döntésekkel szemben a fellebbezés lehetőségével."

A hatóság az unióban elsők között kezdte ellenőrizni a hálózatsemlegességre vonatkozó, tavaly életbe lépett EU-s előírások betartását:

tavaly novemberben a Telekom szolgáltatása akadt fenn a rostán.

A szolgáltatók ellenőrzését a fogyasztók védelme érdekében továbbra is rendszeresen végzi az NMHH.