Az Apple maga mögött hagyta a Samsungot

apple logo
Újabb titok
Vágólapra másolva!
Az Apple-nek sikerült a globális okostelefonos piac vezetőjévé válnia az előző negyedévben, 2011 óta először. Ez többek közt az új iPhone készülékek sikerének köszönhető, és annak, hogy a Galaxy Note 7 fiaskója miatt kevesebb mobilt vettek a dél-koreai konkurenstől.
Vágólapra másolva!

Az IDC legfrissebb adatai szerint az Apple 78,3 millió darab készüléket szállított le 2016 utolsó negyedévében, 4,7 százalékkal többet, mint az előző év ugyanezen időszakában. A cég ezzel túlszárnyalta a Samsungot, akik 77,5 millió készüléket szállítottak – ez 2011 óta először esik meg. Az Apple-nek így 17,8 százalék a piaci részesedése a globális okostelefonos piacon, de a Samsung sem marad el sokkal a maga 17,7 százalékával.

Az elemzőcég kiemelte jelentésében az új iPhone 7 és iPhone 7 Plus sikerét. Az Apple az előző negyedében az iPhone-eladások rekordját is megdöntötte, holott a 2016-os évet együtt nézve csökkent az eladott mobilok száma.

Az is fontos szerepet játszott az Apple előzésében, hogy a Samsungnak vissza kellett hívnia tavalyi csúcsmobilját, a Galaxy Note 7-et, majd végül a modell gyártását is leállította. A cég közleménye szerint 3 milliárd dollárnyi bevételtől estek el emiatt.

Sikeres negyedévet zárt az Apple Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

Az egész évet nézve a Samsung győzött

Érdemes viszont megjegyezni, hogy a 2016-os év egészét nézve a Samsung 21,2 százalékkal maradt vezető pozíciójában, az Apple pedig 14,6 százalékon áll. Ahogy az előző években, ismét megfigyelhető a kínai márkák térnyerése, a két óriás után a Huawei, az Oppo és a Vivo jön.

A kínai márkák teljesítménye elképesztő: a Huawei 9,5 százalékos részesedést ért el, az Oppo pedig 99 százalékos növekedést mutatott az előző időszakhoz képest, ezzel hasít ki 6,8 százalékot a telefonos piacból. A Vivo hat százalékot szerzett.