Hackerek támadták meg az osztrák parlament weboldalát

hacker illusztráció számítógép lopás feltörés it laptop tablet
hacker illusztráció
Vágólapra másolva!
Túlterheléses támadással bénították meg kiberbűnözők az osztrák parlament weboldalát, 20 percre leállt a honlap. Adatokat nem loptak a hackerek.
Vágólapra másolva!

Ismeretlen támadók elosztásos túlterheléses támadással (DDoS) bénították meg az osztrák parlament weboldalát vasárnap. A kiberbűnözők fertőzött gépekből álló bothálózatot használtak, amelyek folyamatosan forgalommal bombázták a honlap szerverét, ami nem tudta kezelni a rengeteg kérést, és megbénult.

Húsz percig nem lehetett elérni az oldalt, a hatóságok vizsgálata szerint nem történt adatvesztés.

Az ügy hasonlít az osztrák külügyminisztérium és a védelmi minisztérium oldalai ellen tavaly indított támadásokhoz.

Novemberben szintén DDoS-támadással bénították meg az Európai Bizottság oldalát. Decemberben pedig az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet oldala volt kibertámadás áldozata.

Egyre több állami weboldal ellen indítanak túlterheléses támadásokat dreamstime

Sosem volt ennyi DDoS-támadás

A túlterheléses támadás eddig is népszerű megoldásnak számított a kiberbűnözők körében, de az internetre kapcsolódó eszközök terjedése miatt még erőteljesebb támadások indíthatók, mivel a sérülékeny eszközökből könnyen toborozható zombigéphálózat.

A tavalyi év utolsó negyedévében a Kaspersky Lab összegzése szerint immár 80 országban észleltek DDoS-támadást, míg az előző negyedévben ez a szám csupán 67 volt. A leghosszabb DDoS-támadás rekordideje is megdőlt:

292 órán keresztül tartott, ami 12,2 napot jelent.

Szintén a tavalyi évben dőlt meg az egy nap alatt indított támadások száma: november 5-én összesen 1915 támadást regisztráltak világszerte.

Összességében elmondható, hogy az év vége nagyon gazdag volt a DDoS jellegű támadásokban mind a számot, mind az áldozatok típusát tekintve, többek között megemlíthető a DYN DNS-szolgáltató ellen, a Deutsche Telekom ellen, vagy Oroszország legnagyobb bankjai ellen indított támadás.