Tűzre vettet egy beszélő babát a német távközlési hatóság

2017.02.17. 19:08

A német távközlési hatóság kivonta a forgalomból a Cayla nevű beszélő babát. Azokat a szülőket, akik már vettek belőle, arra kérték, törjék össze. A hatóság szerint az adattovábbításra alkalmas baba biztonsági kockázatot jelent.

Internetre csatlakoztatható beszélő babát vontak ki a forgalomból, mert félő, hogy hackerek manipulálhatják – közölte pénteken a német távközlési hatóság (Bundesnetzagentur).

Törjék össze

A Bundesnetzagentur azért hozta ezt a szokatlan döntést, mert My Friend Caylának, a beszélő babának "rejtett adóvevője" van. A hivatal, amely közlése szerint több hasonló játék megvizsgálását is tervezi, arra kérte a szülőket, ha már vettek ilyen játékot, törjék össze.

Azok a tárgyak és főként játékok, amelyekben adattovábbításra alkalmas rejtett kamera vagy mikrofon van, veszélyeztetik az emberek magánéletét" – magyarázta Jochen Homman, a hivatal elnöke.

Nem terveznek semmilyen intézkedést a játékot megvásárló szülőkkel szemben, ám "feltételezik, hogy a szülők felelősen járnak el, és ártalmatlanná teszik a veszélyt hordozó játékszert".

Már novemberben volt figyelmeztetés 

Európai fogyasztóvédelmi szervezetek már tesztelték a babát, novemberben pedig arra figyelmeztették a vevőket, hogy a játék adóvevőjén keresztül hackerek beszélni tudnak a gyerekekhez.