Zuckerberg gépaggyal akarja megmenteni a világot

zuckerberg mark facebook
Vágólapra másolva!
A Facebook-atya csütörtökön terjedelmes levélben tette közzé, mi lesz a jövőben a közösségi oldal célja. Zuckerberg nem mást vár, mint hogy a több mint egymilliárd felhasználóból összegyúrt, hatalmas hálózat legyűrje az emberiség olyan nagy kihívásait, mint például a terrorizmus. Azt is elárulta, hogy a mesterséges intelligencia hatalmas szerepet fog játszani ebben.
Vágólapra másolva!

Már több mint egymilliárd-nyolcszázhatvanmillióan lógnak a Facebookon, ami a világ legnagyobb közösségi hálózata. Ez magában foglal különböző kultúrákat, csoportokat, a globalizáció ma már a neten zajlik. Ezt a tendenciát sokan ellenzik, vannak, akik ennek épülésében nem kívánnak részt venni. A BBC-nek adott interjújában Zuckerberg mégis kiállt amellett, hogy ez a globális szintű összekapcsolódás valójában nagyon jó lesz az embereknek.

Új korszak kezdődik

A Facebook-atya csütörtök este közzétett közel ezerszavas esszéjében elmondta, hogy az elmúlt 13 évben a Facebook fő célja az volt, hogy összekösse a barátokat és a rokonokat. Erre az alapra, a már meglévő, kiterjedt hálózatra építve a következő lépés

a közösségi infrastruktúra fejlesztése lesz.

De mit ért ezen Zuckerberg? Szerinte egy ekkora tömeg képes arra, hogy békésebb és megértőbb társadalmat hozzon létre, felgyorsítsa a tudomány fejlődését, segítsen megállítani a terrorizmust vagy a globális felmelegedést. Idealistán hangzik, de a lelkes Facebook-atya szerint

akár a világot is megválthatnák a Facebook felhasználói.

Zuckerberg össze akarja kapcsolni az embereket, nem megosztani Forrás: Facebook

Az oldal vezetősége több irányvonalat is kijelölt a jövőre nézve. A cél támogatóbb, biztonságosabb, jól informált közösséget létrehozni, a gyakorlati megvalósuláshoz konkrét facebookos fejlesztéseket is említ.

Valóban hasznos csoportok

Egy globális közösség építése több millió kisebb közösséggel kezdődik, írja a Facebook-alapító. Ezek lehetnek egyházak, sportcsapatok, klubok és más helyi csapatok. Az embereket örömmel tölti el, hogy nincsenek egyedül, ezért szerveződnek csoportokba. Zuckerberg szerint a facebookos csoportok is ezt a célt szolgálják, ráadásul az online térből szerveződve sokan a valódi életben is ismeretségeket kötnek.

"Értékes csoportok" alatt főleg nem az adásvételi, albérletes vagy gardróbürítéses csoportokra kell gondolni, hanem olyan tényleg hasznos közösségekre, amelyek például

súlyos betegségekkel küzdő embereket fognak össze,

de ott vannak még a diétázók, a kezdő szülők, az állatmentők, az alkoholisták.

A globális összekapcsolódás valójában jó lesz nekünk – mondja a vezér Forrás: AFP/Loic Venance

Egy nagyobb német Facebook-csoport például menekülteknek segít új otthont és munkát találni. Az egészséges társadalomhoz pedig támogató csoportok kellenek, írja Zuckerberg, ezért a csoportokra kiemelt figyelmet fordítanak majd.

A mesterséges intelligencia vigyázhat ránk

Mivel a kommunikáció gyors, és az információ hatalom, ezért Zuckerberg szerint a Facebook közössége egymást segítheti terroristacselekmények, természeti katasztrófák esetén, ahogy eddig azt megtehették a Safety Check nevű funkcióval. A Safety Checket az elmúlt két évben több mint 50 alkalommal aktiválták.

Rögtön aktiválódik a funkció, ha baj történik Forrás: Origo

Az információmegosztásnak köszönhetően globális szinten is fel lehetne készülni egy problémára. Például, ha egy országban újfajta vírus kezd terjedni, arról más országok időben tudomást szerezhetnek.

Zuckerberg említi, hogy egy olyan mesterséges intelligenciát is fejlesztenek majd, ami segít gyorsabban felismerni, milyen problémák merülnek fel a felhasználók között. Nemcsak a terrorcselekményekre gondol, de például arra is, hogy valaki mentális gondokkal küzd, vagy depressziós.

Egy algoritmus az erre utaló jeleket is fel tudná ismerni.

A kamu híreket is a gépagy szűrheti

A távlati tervekben több szerepet is szán a mesterséges intelligenciának. Egy olyan algoritmust szeretnének fejleszteni, ami képes elemezni minden egyes feltöltött tartalmat: képeket, videókat, üzeneteket, híreket, majd felismerni, hogy az tartalmaz-e gyűlöletbeszédet, erőszakot, szexuális tartalmat. Megjegyzi: ennek tökéletesítése évekbe kerül majd.

A mesterséges intelligencia segíthet felügyelni a hatalmas adathalmazt és a rengeteg posztot Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Az amerikai elnökválasztás kapcsán felmerült a kamu hírek égető problémája, ami jelenleg az egyik legnagyobb problémát okozza az oldalnak. Többek közt erre is a mesterséges intelligencia kínálhat majd megoldást:

egy olyan AI, ami híreket olvas és ért.

Egy másik cél, hogy a gépagy meg tudja különböztetni a terrorizmusról szóló híreket a propagandától, ez felgyorsíthatná az utóbbi tartalmak eltávolítását.

A másik nagy probléma az úgynevezett szűrőbuborék, vagyis az a jelenség, hogy olyan nézeteket tükröző híreket, véleményeket kap a felhasználó maga elé, amelyeket már alapból előnyben részesít.

A közösségi média viszont sokkal több vélemény ütközésére ad lehetőséget,

mint a hagyományos, a Facebook pedig szeretné úgy megoldani a válogatást, hogy az változatosabb legyen.

Nagy tervek ezek, de Zuckerberg egyik kedvenc gondolatát idézi a technológiával kapcsolatban: „Mindig túlbecsüljük azt, mit tudunk megtenni két év alatt, de alulbecsüljük, hogy mire lehetünk képesek tíz éven belül."

A Facebook eddigi rohamos fejlődését látva pedig ez nem is kétséges, de más kérdés az, hogy a közösségi oldal tényleg képes lesz-e ekkora pozitív befolyással bírni a társadalomra.