Napi 30 milliót is kereshetnek az orosz kibermaffiózók

hacker hackelés számítógép laptop darknet
Pusztító erejű túlterheléses támadások voltak az idén
Vágólapra másolva!
Tavaly a Kaspersky Lab kutatói 62 új zsarolóprogram-családot fedeztek fel, amelyből legalább 47-et oroszul beszélő internetes bűnözők fejlesztettek. Ez csak az egyik megállapítása annak az összegző kutatásnak, amit a kibertanácsadó cég szakemberi végeztek az orosz anyanyelvű kiberbűnözői világról. A vizsgálat azt is megállapította, hogy ezek a kis létszámú csoportok korlátozott képességekkel szép lassan nagy bűnügyi vállalkozásokká fejlődnek azzal a szándékkal, hogy megtámadják a magán- és üzleti szektort világszerte.
Vágólapra másolva!

A titkosított zsarolóprogram az egyik legveszélyesebb program manapság. A Kaspersky Lab adatai szerint csak tavaly több mint 1.445.000 felhasználót támadtak meg globálisan (beleértve a vállalkozásokat is) zsarolóvírussal.

Annak érdekében, hogy jobban megértsük a zsarolóvírus támadások jellegét, a Kaspersky Lab kutatói az orosz alvilágot tanulmányozta. Az egyik legfontosabb következtetés az, hogy a titkosított zsarolóprogramokkal végrehajtott támadások számának növekedése az elmúlt években köszönhető

a nagyon rugalmas és felhasználóbarát rendszernek,

amely lehetővé teszi a bűnözőknek, hogy zsarolóprogramokkal indítsanak támadást szinte bármilyen szintű számítógépes ismerettel és pénzügyi forrással.

Akár a valódi maffia

A Kaspersky Lab kutatói három bűnözői szintet azonosítottak a zsarolóprogramok világában:
1. Új zsarolóprogram-családok létrehozása és fejlesztése
2. Zsarolóprogramok fejlesztése, támogatása és terjesztése
3. Partnerként való részvétel

Az első típusú részvétel megköveteli a fejlesztőtől a fejlett kódírás tudását. Azok a kiberbűnözők, akik új zsarolóprogram-törzseket alkotnak, a legkivételezettebb tagjai a kiberbűnözői alvilágnak, mivel ők azok, akik létrehozzák a rendszer legfontosabb alkotóelemét, a kártékony programot.

Így épül fel egy tipikus orosz hackermaffia Forrás: Kaspersky Lab

A második szint a hierarchiában a fejlesztők. Ezek azok a bűnöző-közösségek, amelyek különböző kiegészítő eszközök (spam, exploit-kit) segítségével „házhoz" szállítják a vírusokat.

Az úgynevezett partnerek a legalsó szinten helyezkednek el és különféle módszerekkel terjesztik a zsaroló-programokat a váltságdíj bizonyos részének ellenértékéért. Pár bitcoin, néhány illegális tevékenység és a szándék elegendő ahhoz, hogy valaki csatlakozzon a zsarolóprogramok üzleti világához.

A Kaspersky Lab becslései szerint, egy ilyen program napi bevétele elérheti az akár

3-30 millió forintot is, amelynek hozzávetőlegesen 60%-a nettó profit a bűnözők zsebében.