Baseballütővel fenyegetőzött az Uber menedzsere

mobil okostelefon autó fuvarozás utazás uber wundercar oszkát telekocsi blablacar
The Uber smartphone app, used to book taxis using its service, is pictured over a parking lot as auto-rickshaws (background) ply a road in the Indian capital New Delhi on December 7, 2014. An Uber taxi driver allegedly raped a 25-year-old passenger in the Indian capital before threatening to kill her, police said December 7, in a blow to the company's safety-conscious image. AFP PHOTO/TENGKU BAHAR
Vágólapra másolva!
A Times újságírójának cikke szerint az Uber céges kultúrája még annál is rosszabb, mint amit Susan Fowler exmérnöknő leírt múlt heti blogposztjában. Volt olyan alkalom, mikor egy felsővezető veréssel fenyegette beosztottját, és a szexuális zaklatás sem volt ritka. Fowler posztja óta több alkalmazott is tervezi, hogy beadja felmondását.
Vágólapra másolva!

Az Uber egykori mérnöke, Susan Fowler múlt héten robbantott botrányt egy blogbejegyzésével, amelyben azt részletezte, hogy a cégnél mindennapos volt a szexuális zaklatás és a szexizmus. Fowler több alkalommal is jelentette a HR-osztály felé, hogy felettese zaklatja, de végül ő döntött a távozás mellett. Azóta az Uber vezérigazgatója független vizsgálatot indított az ügyben.

Belsős források szerint a céges kultúra még annál is rosszabb, mint amit vázolt a hölgy. A New York Times oknyomozó újságírója további szaftos részleteket derített ki névtelenségüket kérő belsős forrásoktól.

Egyikük szerint volt olyan alkalom, amikor egy menedzser

azzal fenyegette meg beosztottját, hogy baseballütővel fogja szétverni a fejét.

Susan Fowler borította a bilit, kitálalt az Uber céges kultúrájáról Forrás: Susan Fowler

Egy másik forrás az Uber féktelen céges partijairól mesélt, ahol az alkalmazottak rendszerint fogyasztottak kokaint. Az informátor többször is tanúja volt szexuális zaklatásnak, egy vezető rendszeresen fogdosta a női dolgozók melleit, tiltakozásuk ellenére is. Őt később viszont kirúgták a cégtől.

Az Uber alkalmazottak több alkalommal is értesítették a felsővezetést és a HR-osztályt a hasonló esetekről, valamint a technológiai igazgatót, Thuan Phamot, valamint Travis Kalanick vezérigazgatót is. A források elmondása szerint Kalanick viszont

sok esetben kivételezett a hozzá közelálló alkalmazottakkal.

Vizsgálják az ügyet

Miután Susan Fowler posztja szétterjedt a neten, Kalanick közölte, hogy nem tudott a nőt ért zaklatásról, és vizsgálatot indít az ügyben. A független vizsgálatot Eric Holder,

az Egyesült Államok egykori főügyésze fogja vezetni

az Uber vezetőségében helyet foglaló Arianna Huffingtonnal, valamint a cég HR-igazgatójával együtt. Fowler posztja óta több alkalmazott is tervezi, hogy felmond a cégnél, önéletrajzaikat beadták más vállalatokhoz.

A vezérigazgató közölte, hogy az Uber 15,1 százaléka nő a fejlesztői, termékmenedzseri és kutatói pozíciókban, és ez az elmúlt években nem változott jelentősen. Viszonyításként említette, hogy a Facebooknál 17 százalék, a Google-nél 18 százalék ez az arány. A vizsgálat részeként egy átfogó jelentést is készítenek majd a cég diverzitásáról az elkövetkező hónapokban.