Kitárja kapuit az Apple méregdrága űrhajója

Apple Campus 2
Vágólapra másolva!
Megvalósult Steve Jobs egyik legnagyobb álma: nyáron teljesen kész lesz a cég második székhelye, amit korábban Campus 2 néven emlegetett a cég. Az űrhajót mintázó, üvegfalú óriásépület végleges neve Apple Park lett, a dolgozók már áprilisban elkezdhetnek beköltözni.
Vágólapra másolva!

Steve Jobs halála előtt négy hónappal mutatta be Cupertino város közgyűlésén az Apple Park nevű épület terveit, amit nemcsak az Apple központjának, de a tudomány és a kreativitás fellegvárának is szánt. Az alapkövet 2013 novemberében rakták le, az ötmilliárd dolláros épület munkálatai pedig nemsokára lezárulnak négy év építkezés után. A parkosított területeken még nyáron is folynak majd a munkálatok, de az épület átadásra készen áll.

Az első pár dolgozó áprilisban költözhet be Tim Cookkal együtt, de októberre már szeretnének mindenkit átköltöztetni. Az Apple új központja több mint tizenkétezer dolgozónak biztosít helyet, kör alakú, üvegfalú kialakítása révén pedig leginkább egy földre szállt űrhajóra hasonlít,

méretei pedig a Pentagon épületének nagyjából a kétharmadát teszik ki.

A 260 ezer négyzetméteres főépület a világ legnagyobb olyan konstrukciója, amely hajlított üvegből és panelekből készült, oldalfalait egy padlótól plafonig érő, gömbölyded üvegfal borítja.

A közel 710 ezer négyzetméter összterületű telket még a Hewlett-Packardtól vásárolták meg, a főépületen kívül több mint kilencezer fát telepítettek be, rét, gyümölcsös, tó teszi természetesebbé a környezetet és tölti ki a hatalmas területet.

A Steve Jobsról elnevezett előadóterem is egy nagy üveghenger Forrás: Apple

Az épület teljes egészében megújuló energiaforrásokra támaszkodik, és Tim Cook szerint talán a világ egyik leginkább energiahatékony épületét sikerült felépíteniük. A tetőre napelemeket szereltek,

amelyek képesek árammal ellátni az egész komplexumot.

Emellett teljesen természetes szellőzést használ majd.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a kampusz látványterve előtt Forrás: AFP/Josh Edelson

Steve Jobs február 24-én töltené 62. születésnapját. A cég előtte tiszteleg az Apple Parkban található előadóteremmel is, amelyet Steve Jobs Theater névre kereszteltek. A terület legmagasabb pontjára, a domb tetejére épített terem ezer főt képes befogadni, innen páratlan kilátás nyílik a telek egészére. Speciális szénszálas tetőszerkezetet kapott, bejárata hat méter magas, és gyakorlatilag

ez is egy 50 méter átmérőjű üveghenger.

Az Apple Parkban lesz egy látogatóközpont, egy Apple Store és egy kávézó is, valamint 9300 négyzetméteres fitneszcenter, bár utóbbit csak a dolgozók vehetik igénybe. A jelenleg használt Infinite Loop nevű, két-háromezer embert fogadni képes székházat használni fogják a jövőben is.