Ez a legjobb játékkonzol, amit ma megvehet

playstation 4 pro PlayStation 4 Pro
playstation 4 pro 2017.02.22.
Vágólapra másolva!
Ahhoz már rég hozzászoktunk, hogy egy konzolgeneráción belül a játékgépek fazonigazításon esnek át, de arra még nem volt példa, hogy a gyártók komolyabban hozzányúltak volna az alig pár éves játékgépek hardveréhez. A Microsoft nyáron mutatja be a felturbózott Xboxot, a PlayStation 4 erősebb verziója pedig már kapható a boltokban Pro néven. Az utóbbit szemügyre véve kifejezetten meg vagyunk elégedve a frissítéssel.
Vágólapra másolva!

Még nincs négy éve, hogy megjelent a PlayStation 4 és az Xbox One, de már mindkét konzol megélt egy ráncfelvarrást (Xbox One S és PS4 Slim néven), továbbá a Microsoft és a Sony is úgy döntött, hogy a hardver erősítésével nem várnak a 9. generáció megjelenéséig, hanem még az aktuális gépeiken elvégzik a szükséges fejlesztéseket,

hogy lépést tartsanak a technikai fejlődéssel és a játékosok igényeivel.

A redmondiak idén nyáron, a 2017-es E3-on rántják le a leplet az egyelőre csak Project Scorpióként emlegetett új Xboxról, a Sony pedig (ismét) komoly lépéselőnyben van, hiszen már kapható a PlayStation 4 Pro, ami jelenleg a legerősebb konzol a piacon, olyan hardverrel, ami képes a videojátékok full HD-nál nagyobb felbontású, akár natív 4K-s megjelenítésére is.

Külsőségek

A Pro viszont nemcsak a belsejében, de a külsejében is módosult, így a PS4 Slim után ez már a második olyan modell, ami jelentősen eltér a 2013-ban bemutatott alapgéptől. Ami a magasságát illeti, a gép szinte semmit nem változott, viszont mind a szélességében, mind mélységében "hízott" plusz két centit.

A "félbevágott" dizájnt három lépcsős megoldás követte, és a Pro már állítva is használható Fotó: Polyák Attila - Origo

A csapott elő- és hátlapi dizájn ugyan megmaradt, de a lekerekített élek már a Slim változatot idézik, továbbá a gép testét háromlépcsősre módosították az eredeti modell „félbevágott" megoldása helyett. Az állapotjelző LED a konzol tetejéről az előlapra került, az érintésérzékeny gombokat pedig hagyományos kapcsolókra cserélték, így

a kíváncsi háziállatok már nem tudják pusztán szagolgatással ki- és bekapcsolni a masinát.

Az új formavilág elegáns, tetszetősebb, mint a korábbi modellek, ugyanakkor hiába teljesen matt a borítás, továbbra is ugyanúgy gyűjti az ujjlenyomatokat, mint az elődje. Pozitívum viszont, hogy ez a verzió akár már állva is tárolható, bár a stabilitáshoz szükséges talpat külön kell beszereznünk hozzá.

Hátulra is került egy extra USB, és visszatért az optikai kimenet is Fotó: Polyák Attila - Origo

A Pro ráadásul nemcsak valamivel terebélyesebb, de közel fél kilóval súlyosabb lett, és kifejezetten üdvözítő változás, hogy az előlapon található két USB mellé a hátlapra érkezett egy harmadik is, így a PSVR-tulajok már kulturáltabban tudják kezelni azt a hihetetlen kábelrengeteget, ami a virtuálisvalóság-kiegészítővel jár, és amiről a PSVR-tesztünkben mi is külön megemlékeztünk pár hónapja.

A Sony épített nekünk egy időgépet

Október 13-án jelent meg a Sony saját fejlesztésű virtuálisvalóság-kiegészítője, a PlayStation VR, ami a cég konzoljával, a PS4-gyel összekötve nyújt egészen különleges játékélményt. A kütyü hazánkban hivatalosan ugyan csak 2017. január 24-től lesz megvásárolható, de mi lecsaptunk egy példányra, és...

Ha pedig már hátlap és csatlakozók, akkor a komoly hangrendszerrel rendelkezők számára jó hír, hogy a gép jobb oldalába épített hagyományos AUX csatlakozó mellett a hátlapon helyet kapott egy optikai kimenet is.

Apró, viszont annál bosszantóbb változás ugyanakkor, hogy az új dizájn miatt az előlapi USB-csatlakozók a korábbinál mélyebbre kerültek.

Nem minden pendrive-ot tudunk majd bedugni a "lépcsőfokok" közé helyezett USB-aljzatokba Fotó: Polyák Attila - Origo

A kontrollerek csatlakoztatásánál/töltésénél ez ugyan nem jelent gondot, a képek/videók/mentések másolására használt pendrive-oknál viszont más a helyzet, hiszen akad jó pár olyan darab, amit elöl egész egyszerűen nem lehet bedugni. Mázli, hogy a hátulra került extra USB-nél nincs ilyen probléma.

Extra kakaó

A megújult külsőnél persze sokkal fontosabb, hogy mi változott a hardver terén. A legfontosabb, hogy a PS4 Pro központi processzora (APU), ami magában foglalja a hagyományos és grafikus procit, mindkét összetevőjét illetően jelentősen erősödött.

A CPU a korábbi 1,6 GHz helyett már 2,13 GHz-en ketyeg, míg a grafikus chip az eredeti 18 helyett már 36 grafikus maggal dolgozik, és 1,8 TeraFLOP-nyi számítási kapacitás 4,2-re nőtt.

Az erősebb hardvernek hála a Pro már képes 4K-ban is futtatni a játékok egy részét Fotó: Polyák Attila - Origo

Emberi nyelvre fordítva ez annyit tesz, hogy a megnövekedett számoknak hála a PS4 Pro már képes a játékok 900p/1080p-nél magasabb felbontású és a korábbinál részletesebb grafikájú kirajzolására, nem mellesleg meg tudja úgy hajtani a PlayStation VR kiegészítőt, hogy

mind részletességben, mind az effektek minőségét illetően látványos legyen az eltérés a sima PS4-hez képest.

A memória ugyan nem nőtt, továbbra is 8 GB GDDR5 található a gépben, viszont a mérnökök megoldották, hogy a fejlesztők ebből még többet tudjanak használni a játékok zökkenőmentes futtatásánál, aminek a játékosok csakis örülhetnek.

Fontos változás továbbá, hogy a gép HDMI-portja már a 2.0-s szabványt is kezeli (ez főleg az ultra HD tartalmak miatt fontos), a Pro (is) támogatja az egyelőre nem túl elterjedt HDR-t, és már alapból 1 TB háttértár áll rendelkezésünkre.

Jópofa érdekesség, hogy a PS4 Pro alján a csúszásgátló gumitalpak a hivatalos PS-gombok formáit kapták Fotó: Polyák Attila - Origo

Az viszont kifejezetten csalódást keltő, hogy bár a Sony alapvetően a 4K-s tartalmak miatt hozta létre a Prót, a beépített Blu-ray meghajtó mégsem támogatja az UHD-lemezek lejátszását (ellenben a tavaly nyáron megjelent az Xbox One S-sel).

És akkor a lényeg

A fenti adatok szépen hangzanak, de mindenkit az érdekel, hogy ez mégis mit jelent a játékok terén. Amit érdemes rögtön leszögezni, hogy hiába erősödött a gép, ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy lesznek olyan játékok, amelyek csak a PS4 Próra jelennek meg.

Hiába a matt borítás, a gép azért elég szépen gyűjti az ujjlenyomatokat Fotó: Polyák Attila - Origo

A 2013 óta kiadott és a jövőben érkező címek egyaránt kompatibilisek az alapgéppel és az erősebb modellel, az eltérés csak annyi, hogy a Próval rendelkező felhasználók látványban, felbontásban és olykor képfrissítésben is többet kapnak, mint azok, akik a 2013-as masinát vagy a Slim változatot birtokolják –

legalábbis akkor, ha ezt a tévéjük is támogatja.

Habár a Sony szereti úgy hirdetni a PS4 Prót, hogy a beszerzése előny lehet mindenki számára, azzal érdemes tisztában lenni, hogy az erősebb hardver előnyeit elsősorban azok fogják tapasztalni és élvezni, akik rendelkeznek egy 4K-s megjelenítésre képes tévével.

Mi ezt választottuk

A PlayStation 4 Pro tesztünk mellé az LG egyik csúcsmodelljét, az OLED-paneles, 139 centi képátlós C6V modellt vetettük be, ami nemcsak az ultra HD okán volt jó választás, de a készülék támogatja a HDR-t is, így a Sony új konzoljának minden funkcióját ki tudtuk vele próbálni. A készülék viszont nemcsak játék közben állta meg a helyét, de a lenyűgöző színeknek, a tűéles képnek, a remek kontrasztnak és a gyönyörű feketéknek hála a film- és sorozatnézés élményét is új szintre emelte.

Hogy ezek az előnyök mik, az teljesen játékfüggő, hiszen minden program esetében a fejlesztőkön múlik, hogy miképp élnek az erősebb hardver biztosította lehetőségekkel. Az előnyök ráadásul nemcsak a jövőben érkező játékokra vonatkoznak, de rengeteg már megjelent címre is, amiket az alkotók online letölthető patchekkel igazítottak a PS4 Pro képességeihez.

Jelenleg 60-nál is több játék használja ki a PS4 Pro lehetőségeit,

és ezek között bőven akadnak olyanok, amik tényleg látványos változásokkal várják a felhasználókat. A Call of Duty: Infinite Warfare például 60 képkocka/másodperccel képes futni akár 4K-ban (2160p, avagy 4096×2160 pixel) is.

Ez az érték ugyan csökkenhet, hogy megmaradjon az ideális képfrissítés, de játék közben ezt észre sem lehet venni, ellenben a látvány minőségjavulása olyan mértékű egy sima PS4/full HD kombóhoz képest, hogy az ember tényleg elégedetten csettint a képernyő előtt.

A Call of Duty: Infinite Warfare PS4 Próra optimalizált verziója egészen elképesztő látványt nyújt Forrás: Activision

A Rise of the Tomb Raider bizonyos szempontból még ennél is jobb, hiszen a Crystal Dinamics a játékosra bízza, hogy mit kezd a Pro nyújtotta extra kakaóval. Játszhatunk 4K-ban 30 fps mellett, játszhatunk full HD-ben fps-korlát nélkül, illetve adott egy olyan opció, ahol a felbontás ugyan 1080p, és a képfrissítés 30 képkocka/másodperc,

viszont a grafikát maximumra járatja a program, így megközelítve a PC-n tapasztalható minőséget és részletességet.

A felsorolás pedig hosszan folytatható: az új Hitman szintén játszható 4K-ban 30 fps mellett, vagy választhatjuk az 1440p-s felbontást magasabb képfrissítéssel, és a Pro használatával a textúrák és az effektek minősége is javul a sima PS4-es verzióhoz képest.

A Resident Evil 7 az új modellen full HD helyett már 2240x1260-as felbontásban fut, a Deus Ex: Human Revolution 4K-ban, a The Last of Us Remastered játszható natív 4K-ban 30 fps mellett vagy 1800p-s felbontással 60 képkocka/másodperc képfrissítéssel, továbbá javul a grafika kidolgozottsága, a fénykezelés és a látótávolság is.

A PlayStation-exkluzív The Last of Us Remastered akár már 4K-ban is végigjátszható Forrás: Sony

És ez még tényleg csak pár kiragadott példa a már megjelent játékokból. Az biztos, hogy jelenleg is számos stúdió dolgozik még be nem jelentett programokon, amik élnek a Próban rejlő lehetőségekkel, illetve már a közeljövőben is érkeznek olyan címek, amelyek az erősebb PS4-en fogják megmutatni, hogy mit is tudnak valójában.

Elég csak a napokban megjelenő Horizon Zero Dawn-ra gondolni, ami az erősebb gépen 4K-s felbontással és felturbózott effektekkel várja a játékosokat.

Játék tehát van és lesz bőven, viszont a Pro beszerzése inkább akkor javasolt, ha van mellé egy 4K-s tévénk, ugyanis egy full HD kijelzőn egész egyszerűen nem jelentkeznek olyan mértékben a combosabb hardver előnyei, hogy csak emiatt érdemes lenne pénzt áldozni az amúgy megbízhatóan működő PS4 vagy PS4 Slim modellünk lecserélésére.

A jelenlegi kínálat legjobbja

Amennyiben viszont már most is rendelkezünk ultra HD televízióval, és van mellé egy korábbi PS4-ünk, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni a cserén, hiszen a két eszköz együtt tényleg

olyan grafikai, ezáltal élménybeli ugrást eredményez, ami bőven megéri a konzolok közti árkülönbséget.

Ha pedig még nincs semmilyen konzolunk, de szeretnénk egyet, akkor jelenleg a PlayStation 4 Pro a legjobb vétel (még full HD tévé esetén is), hiszen a hardvert illetően magasan veri a mezőnyt (természetesen a márciusban érkező Nintendo Switch sem lesz ellenfél ezen a téren), ráadásul idén a PlayStation játékkínálata is jóval erősebbnek tűnik a konkurencia felhozatalánál.

A Horizon Zero Dawn a Pro teljesítményének hála a PlayStation 4 eddigi legszebb játéka lesz Forrás: Sony

Az új PS4 teljesítményét „megháláló" játékok sora már most is jelentős, és abban is biztosak lehetünk, hogy az idő múlásával, ahogy a fejlesztők egyre jobban belakják az új hardvert, úgy érkeznek majd szép sorban azok a játékok, amelyek egyre látványosabban és egyre több választható lehetőséggel használják ki a Pro megnövelt teljesítményét.