Programokból ír más programokat a Microsoft gépagya

hacker hackelés számítógép laptop darknet
Pusztító erejű túlterheléses támadások voltak az idén
Vágólapra másolva!
A Microsoft új mesterséges intelligenciája képes más programok kódsorai alapján újabb programokat írni. A fejlesztőket persze még nem tudja teljes egészében kiváltani, viszont segíthet nekik az összetettebb feladatok gyorsabb megoldásában.
Vágólapra másolva!

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy a Google egy olyan algoritmust fejlesztett, ami képes megtervezni más programok modelljeit, most a Microsoft is hasonló megoldáson dolgozik a Cambridge Egyetemmel közösen.

A DeepCoder nevű mesterséges intelligencia képes komplett programokat megírni azután, hogy a felhasználó megadta neki, milyen jellegű szoftvert szeretne kapni. Az alkalmazott technika az úgynevezett programszintézis, amellyel az algoritmus egy több ezernyi kódot tartalmazó, hatalmas adatbázis alapján sorokat válogatni, majd azokat egybefűzni.

Gyakorlatilag más programok részleteit lopja el, majd rakja össze.

A kiválogatott részleteket úgy próbálja a legmegfelelőbb sorrendben összerakni, hogy a kész szoftver a lehető leggyorsabban, a célnak megfelelően fusson - mindezt pár másodperc alatt elvégzi.

Miért ne írhatnák a programokat programok? Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Silas Stein

Ehhez a gépi tanulást használja, azaz folyamatosan finomodik: minél több problémát old meg idővel az algoritmus, annál hatékonyabbá válik.

És hogy ez miért jó? A kódoló gépagy ugyan nem váltja ki teljes egészében az emberi programozókat, de könnyebbé teheti a szoftverfejlesztők életét azzal, hogy egy masszív adatbázisből előkeresi a megfelelő részleteket, így

a szakemberek az összetettebb feladatok megoldására tudnak koncentrálni.

Persze még jóval odébb van, hogy ez gyakorlatban is kamatoztatható legyen, mert a DeepCoder egyelőre legfeljebb ötsoros kódokat tud írni.