A Google beperelte az Ubert

uber volvo xc90 automata utazás taxi
A Volvo XC90-ek lesznek az Uber flottájában
Vágólapra másolva!
2017 egyelőre nem az Uber éve: a szexbotrány kirobbanása után most egy szabadalmi perrel is szembe kell néznie a cégnek. A Google azt állítja, tőlük lopták el az önjáró autóikban felhasznált technológiát.
Vágólapra másolva!

A Google anyacége, az Alphabet pert indított az Uber ellen annak vádjával, hogy tőlük lopták el az Otto önvezető járműveiben felhasznált lézeres technológiát. Egészen pontosan az Alphabet által alapított Waymótól, amely a vállalat kifejezetten önjáró járműveket fejlesztő divíziója.

A szövetségi bíróságnak benyújtott dokumentumban a Waymo azt állítja, hogy az Uber az ő szellemi tulajdonukat használta fel, hogy lerövidítse a fejlesztéssel járó hosszú időt, valamint a kockázatot. Az ellopott szabadalom

a Google autóinak LIDAR, azaz lézeralapú radarrendszere, amivel az autók képesek tájékozódni.

Az autó tetején lévő szenzort lophatták a Waymótól Forrás: Uber

A céges titokhoz a Waymo egykori menedzsere, Anthony Levandowski által jutottak hozzá, aki 2015 decemberében több mint 14 ezer szigorúan bizalmas dokumentumot töltött le jogosulatlanul a Google szerveréről, mielőtt felmondott.

Miután távozott a vállalattól, az Ubernél vállalt munkát, és tavaly fel is vásárolták az Ottót. A Google úgy gondolja, a férfi szándékosan cselekedett így,

egy előre összehangolt terv részeként lopta el a Waymo szellemi tulajdonát és üzleti titkait.

A Waymo azt szeretné, ha az Uber felhagyna az általuk szabadalmaztatott technológia jogtalan használatával. Emellett kártérítést is követelnek a céges titok felhasználásáért, szabadalomsértésért, és a méltánytalan verseny miatt.

Ez eddig nem az Uber éve

A fuvarszolgáltatás körül amúgy is áll a bál: az Uber egykori mérnöke, Susan Fowler múlt héten robbantott botrányt egy blogbejegyzésével, amelyben azt részletezi, hogy a cégnél mindennapos volt a szexuális zaklatás és a szexizmus. Fowler több alkalommal is jelentette a HR-osztály felé, hogy felettese zaklatja, végül a távozás mellett döntött. Azóta az Uber vezérigazgatója független vizsgálatot indított az ügyben.