Elfüstölt és szétolvadt egy iPhone 7 Plus

iphone 7 plus
Vágólapra másolva!
Feltehetően a túlhevült akkumulátor miatt gyulladt ki egy iPhone 7 Plus, állítja annak tulajdonosa. A telefon füstölni kezdett, majd szétolvadt a hátulja. Az Apple vizsgálja az ügyet.
Vágólapra másolva!

A Twitteren terjed az a videó, amin egy füstölő, olvadozó iPhone 7 Plus látható. A 18 éves Brianna Olivas mobiljáról készült felvétel bejárta a netet, már több mint 1,3 millió alkalommal látták, és 23 ezren osztották tovább a Twitteren.

Olivas már az incidenst megelőző napokban felfigyelt arra, hogy a készülék nem működött megfelelően. Egy alkalommal bekapcsolnia sem sikerült, ezért elvitte a helyi Apple-szervizbe, ahol a munkatársak úgy találták, hogy az eszköznek semmi baja. Sikerült működésre bírni, de másnap megtörtént baj: kigyulladt a mobil.

A lány elmondta, a töltőn hagyta telefonját, míg ő aludt. A mobilhoz kizárólag gyári töltőt használt. Barátja lett figyelmes arra, hogy füstölög a készülék. A telefont a fürdőszobába vitték, majd videóra vették, ahogy a felpúposodott akkumulátor elkezdi szétnyomni a készülék házát,

a rózsaarany festés pedig úgy olvad le az oldaláról, akár a rágógumi.

Az Apple már vizsgálja az esetet, hogy kiderítse, mi okozta a hibát. Valószínűleg ismét a telefonok egyik legérzékenyebb komponense, a lítiumion-akkumulátor okolható.

Nem ez az első alkalom, hogy kigyullad egy iPhone, ez viszont nem jelenti azt, hogy széles körű lenne a probléma. Sokkal inkább arról van szó, hogy a Samsung Galaxy Note7 fiaskója után még inkább célkeresztbe kerültek a gyulladó mobilok, és a lítiumion-akkumulátorok.

A rosszul tervezett, hőre és ütődésre kényesen reagáló telepek

miatt már több gyártó eszközei is lángra kaptak. Több légitársaság tiltja az akkumulátorok szállítását a tűzveszélytől tartva.

A Samsung esete után merült fel az az igény, hogy a telepeket alaposabb tesztelésnek vessék alá, és erre egy egységes szabványt is létrehozzanak. A dél-koreai gyártó is egy új, nyolcpontos rendszert vezetett be jövőbeli mobiljai tesztelésére, a márciusban bemutatkozó Galaxy S8 esetében is ezt alkalmazzák már.