Életem leghosszabb kapcsolata egy finnel

finnország samsung telefon mobil
Vágólapra másolva!
Eddigi életem felét már velem töltötte. Tizenöt éve kísér a finnek kultikus mobilja, a 3310. A Nokia egy olyan elpusztíthatatlannak titulált strapabíró, hosszú üzemidejű és személyre szabható telefont adott a világnak, amely ennyi idő után is gond nélkül működik. Nincs párja azóta sem! A Mobil Világkongresszus nulladik napján pedig újjáéled hamvaiból, és modernizált külsővel-belsővel köszön vissza.
Vágólapra másolva!

Kihúzom a fiókot, némi izgatottsággal keresem elő. Vajon működik még? Legalább öt éve nem használtam. Az elmúlt évek telefonjai nem hagytak cserben, így nem volt rá szükség. Megtalálom, a töltő is ott ül mellette. Tizenöt év alatt mindössze arra volt szükség, hogy ezer-ezerkétszáz forintért vegyek egy új akkumulátort. Minden más eredeti rajta.

Próbálom tölteni, semmi reakció. Elfog a szomorúság, lehet mégis megadta magát? Tényleg be kellett volna kapcsolni és használni félévente-évente egyszer. Benyomom a hátulján a gombot, másik kézzel megtolom felfelé a hátlapot, kicsit akad, de sikerül felnyitni. Kikapom az aksit, kicsit melegítem a tenyeremben, dörzsölgetem, majd visszateszem, és újra bedugom a töltőt.

Megjelenik a töltést jelző sáv a kijelző jobb oldalán, percekig elnézegetem, ahogy egy-két-három kis petty megjelenik, majd kezdi elölről. Úgy örülök neki, mint egy csúcsszuper okostelefon bemutatójának és tesztjének. Magamban rögtön hozzá is teszem, hogy mostanában kevésbé villanyoztak fel a gyártók zászlóshajói, talán a különböző szenzorokkal felszerelt, kiterjesztett valóságos felületet kínáló Google tangós Asus Zenfone AR és az Intel RealSense demótelefonja mozgatott meg utoljára.

Eltelik egy kis idő, mire be merem kapcsolni. Persze SIM-kártyát kér, anélkül nem megyünk tovább – erről el is feledkeztem. Miután pótolom, minden további nélkül elindul a rendszer, a régi beállítások is ugyanúgy megvannak.

Éppen ez tette olyan elképesztően népszerűvé ezt a telefont.

A strapabíróság, a hosszú üzemidő, a tömzsi, egy kézben elférő kialakítás mellett a személyreszabhatóság volt az, ami mellett legalább 126 millió ember tette le a voksát világszerte. Ha megnézzük a legtöbbet eladott telefonok top10-es listáját, abból hét a Nokia egyik butatelefonja. Szerepel a listán még egy nyomógombos Samsung és Motorola, illetve az iPhone 6 és 6 Plus. Az egyetlen okostelefon, amely tudott olyan egyszerű lenni, mint egy butatelefon (vagy faék).

Visszatérve: a 3310-et kedvünk szerint a személyiségünkhöz tudtuk alakítani kívül-belül. A teljes külsejét átalakíthattuk a burkolat kicserélésével, a hátlap mellett az előlapot is könnyedén le lehet pattintani. Háttérképet, köszöntő üzenetet, csengőhangot adhattunk meg, ekkor kezdtek terjedni a mókás animációkat, képeket és hangokat kínáló webshopok. Ami viszont hatalmas feature volt, az a hangszerkesztő:

a 35 beépített csengőhang mellé a kódokkal 7 további saját dallamot kreálhattunk.

Egy hete a telefonnal közlekedem, bárki meglátta, úgy csillant fel a szeme, mintha legalábbis visszaröpítettem volna az időben. A húgom a Space Invaderst imádta, rögtön tolt egy menetet a lövöldözős űrhajóval. Az IT-s kollégát meg a Snake II-vel vesztettem el percekre.

Annak a világnak, amikor a Napster, az ICQ, majd az MSN futott, chatszobákban beszélgettünk, és sorra jelentek meg a családok otthonaiban az első asztali számítógépek. Ez volt az az időszak, amikor az informatikával első körben még inkább a gimnáziumban, vagy netalán tán a felsőoktatásban találkozott az ember lánya. Ekkor kezdődött ez az egész elektronikai és információtechnológiai őrület, ami ma még magasabb fokozaton száguld.

Az én korosztályom volt az első, amely gyerekként vált mentorrá,

és magyarázta a szülőknek, nagyszülőknek, tanároknak, hogy hogyan használják a PC-t, hogy lehet e-mailezni, böngészni, mit nyomjanak a telefonon, ha el akarják némítani, hogy csak 160 karakter fér egy SMS-be, ha ennél többet írunk, akkor az már kettőnek számolódik el.

Igazi nyomógombos gyorsírók voltunk, és pillanatok alatt pötyögtük be, hogy "jó8" a 444-555-8 lenyomásával. Kívülről fújtuk azokat a csillag-kettőskereszt-számok-kettőskereszt kódokat is, melyekkel elővarázsolhattuk a sorozatszámot, csinálhattunk egy gyári beállítást, vagy megnézhettük, mikor gyártották a mobilt (az enyém 2001. decemberi).

Ott spóroltunk a karakterrel, ahol lehetett Forrás: Origo

Az én szüleim még épp elkapták az okostelefonos fonalat is, de a minap találkoztam egy volt osztálytársam édesapjával: ő már ebből nem kér. Zsebéből elővett egy nyomógombos Nokiát, mutatta, hogy elromlott a kijelzője, kéne neki egy újabb készülék, mit tanácsolok? De neki már nem kell az a kijelzőt nyomkodós fajta, ő már ebből kimaradt, elengedte, és jól is van ez így – mondta.

És mi változott? Igazából nem sok. A monokróm kijelzőt színes HD-felbontású váltotta, SMS helyett csevegőprogramokban beszélgetünk, a hívást is webes appok váltották le olyan extrákat hozva, mint a videohívás és csoportos beszélgetés. Minden egyre erősebb lett és kisebb, olyannyira, hogy már

túlzsúfoltsággal és túlhevüléssel küzdenek a gyártók.

A Nokia régi mobilos részlegének dolgozói által alapított HMD Globalnak köszönhetően a márkanév szép lassan visszatér – kérdés, hogy hű lesz-e régi önmagához. Tavaly karácsony előtt érkezett egy szuperolcsó, hagyományos darab, majd az év elején, a CES kütyüexpón a kínai piacra szánt, középkategóriás Nokia 6 okostelefon mutatkozott be.

Csak Kínából szerezhető be a Nokia 6 Forrás: HMD

A kiszivárgott információk szerint a Mobil Világkongresszus margóján, a nulladik napi tájékoztatón lehull a lepel a Nokia 3 és 5 okostelefonokról, de még inkább felkeltette az érdeklődést az, hogy a 3310 is visszatér megújult külsővel-belsővel.

Amit egyelőre tudunk róla, hogy 59 euróba, azaz körülbelül húszezer forintba fog kerülni.

Vélhetően az olcsó Nokia 150 és a régi 3310 keveréke lesz.

Series 30+ operációs rendszert fog futtatni, ez még az a rendszer, amelyre appokat még nem lehet telepíteni, de attól függően mit építettek be, fut rajta az Opera Mini, a Skype, a Facebook és a Whatsapp, a Bing kereső, az MSN időjárás. A felületet 2014-ben vette át a Microsoft a Nokia mobilos csapatával együtt, majd most örökölte meg a HMD Global.

Színes kijelzőt is kapunk, többszínű változatot, és azt is feltételezik, hogy a régi példányhoz hasonlóan az előlapot is cserélgethetjük majd kedvünkre.

Én csak abban reménykedem, hogy vasárnap a régi 3310-essel a zsebemben nem fogok csalódni az új változatban. Ehhez nem is kell sokat nyújtania, hiszen nem csúcsmobilt vár az ember ennyi pénzért. Viszont