Megtévesztő SMS-ek miatt kapott bírságot a Telenor

iparűzési adó, a Telenor Magyarország Zrt. törökbálinti székháza
Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal jogsértőnek ítélte a Telenor Magyarország Zrt. SMS kommunikációját a kiegészítő adatszolgáltatások felhasználási idejéről. A jogsértésért 15 millió forint bírságot szabtak ki a vállalatra, és egyúttal megtiltották a Telenor jogsértő gyakorlatának folytatását.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Telenor 2015 novemberében bevezetett kiegészítő mobilinternetes adatjegyeinek és adatcsomagjainak igénybevételéről szóló tájékoztatásait vizsgálta, amelyeket a cég SMS-ben és a Felfedező Magazinban tett közzé.

Megállapították, hogy a Telenor tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. Megtévesztő tájékoztatást nyújtott a kiegészítő adatcsomagok felhasználási idejéről, azok ugyanis a szöveges üzenetekben használt

„havi" szó ellenére nem egy hónapig,

hanem csak az ügyfél számlázási ciklusának végéig álltak a fogyasztó rendelkezésére.

Azóta a cég már módosította az smsek egy részét Forrás: MTI/Mohai Balázs

A cég elhallgatta számlás előfizetői elől, hogy az adatcsomag az ügyfél számlázási ciklusának végéig használható fel. Emellett elhallgatta a MyChat szolgáltatást használó kártyás előfizetői elől, hogy az SMS tárgyát képező adatjegy megrendelése nem egyszeri (eseti jellegű), hanem megújuló,

így annak visszamondásáig szól.

A GVH a bírság kiszabásakor a jogsértéssel érintett bevételekből indult ki. Súlyosító körülményként értékelte a versenyhatóság, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat hosszabb ideig tartott, így jelentős számú fogyasztót ért el.

Enyhítő körülményként értékelték, hogy a Telenor egyedileg intézkedett az adott havi adatjegy díjának jóváírásáról azon előfizetőknél, akik panaszt tettek a rövid felhasználási időszak miatt. Illetve a Telenor már a versenyfelügyeleti eljárás alatt módosította kifogásolt SMS kommunikációinak egy részét.