A WikiLeaks odaadná a techcégeknek a CIA hackereszközeit

2017.03.10. 11:29

A WikiLeaks kiszivárogtató portál kizárólagos hozzáférést biztosít a technológiai cégeknek az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség hackereszközeiről szerzett értesüléseihez annak érdekében, hogy lehetővé tegye számukra a szoftverek hiányosságainak helyrehozását - jelentette be Julian Assange, az internetes oldal alapítója csütörtökön.

A WikiLeaks kedd este több mint nyolcezer titkosított dokumentumot hozott nyilvánosságra, egyebek között arról, hogy a CIA milyen eszközöket használ hírszerzésre: hogyan alakít át például okostévéket és okostelefonokat lehallgatóberendezésekké, vagy milyen módszerekkel veszi át az uralmat számítógépek fölött. A nagyközönség számára közzétett tartalmak viszont nem tartalmazták a kibernetikai hírszerzéshez szükséges teljes programokat.

Assange csütörtökön a Facebook Live szolgáltatáson keresztül élőben tartott sajtótájékoztatót. Elmondta, hogy a megszerzett összes technikai részlethez kizárólagos hozzáférést biztosítanak a gyártóknak avégett, hogy a szoftverek fejlesztésével és frissítésével garantálni tudják az emberek biztonságát, be tudják foltozni a biztonsági réseket.

A Samsung okostévéit is lehallgatókészülékké alakíthatták átForrás: Origo

Az Apple már javította a sérülékenységeket

Még nem tisztázott, hogy a WikiLeaks milyen formában szándékozik együttműködni a technológiai cégekkel, és kérdéses az is, hogy azok egyáltalán elfogadják-e a hírportál ajánlatát. A dokumentumokban érintett Microsoft Corporations és a Cisco Systems nagyvállalatok például még nem reagáltak.

Más vállalatok viszont korábban bejelentették, hogy bíznak jelenlegi biztonsági rendszereik frissítéseiben. Az Apple kedden nyilatkozatot adott ki, közölve, hogy a "kiszivárogtatott hiányosságok nagy részét" az operációs rendszerük legutóbbi verziójában már kijavították.

Az Apple már számos biztonsági rést befoltozott az új iOS-szelForrás: AFP/2013 Getty Images/Justin Sullivan

Azok a cégek, amelyeknek az eszközeit (laptopjait, okostelefonjait, tévéit, routereit) feltörték, egyelőre szintén nem minősítik a kiszivárogtatott dokumentumokat, hanem csak vizsgálódnak. A Microsoft szóvivője közleményben tudatta, hogy a cég megkezdte a vizsgálatot.

Omar Santos, a Cisco biztonsági részlegének főmérnöke pedig arról beszélt a Reuters hírügynökségnek adott telefoninterjújában, hogy további WikiLeaks-kiszivárogtatásokra számítanak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK