A Google gépagya dönti el, ki robot és ki ember

robotkéz captcha billentyűzet
A CAPTCHA bizonyítja, hogy robot, vagy ember
Vágólapra másolva!
A weboldalakon hamarosan gépagy fogja meghatározni azt, hogy emberként vagy robotként viselkedünk. Ennek köszönhetően végre teljesen eltűnhetnek az idegesítő biztonsági ellenőrzések és feladványok.
Vágólapra másolva!

A Google továbbgondolta szűrőrendszerét, amelynek köszönhetően hamarosan búcsút inthetünk az idegesítő, sokszor olvashatatlan CAPTCHA-feladványoknak. A hagyományos CAPTCHA teszt lényege, hogy a felhasználók torzított betűk és számok begépelésével, vagy adott feltételnek megfelelő képek kiválasztásával

bizonyíthatják egy regisztráció vagy űrlap kitöltése során, hogy nem rosszindulatú botok.

A reCAPTCHA új verziója már képes lesz magától kiszúrni az emberek és a gépek viselkedése közti különbséget, gyakorlatilag láthatatlanul fut majd a háttérben. A fenyegetések szűréséhez a gépi tanulást és a fejlett kockázatelemzést használja fel, erről több részletet még nem kívántak megosztani.

A szolgáltatás asztali böngészőkben és mobilokon is működni fog majd, az üzemeltetők maguk szabályozhatják annak érzékenységét, és építhetik be honlapjaikba. Alapesetben semmilyen feladatot nem kell végrehajtania a látogatónak, csak

ha a rendszer gyanúsnak találja a viselkedést, akkor kéri, hogy végezzünk el egy hagyományos tesztet.

A Google 2009-ben vásárolta meg a reCAPTCHA védelmi technológiát, hogy annak segítségével hatékonyabban szűrhesse ki a spamelőket és a botokat. Mára már ez a világ legnépszerűbb CAPTCHA szolgáltatása.

A keresőóriás nem kizárólag ezen célból hasznosítja, hanem más problémák megoldásához is: például képfelismerő algoritmusa fejlesztésére, vagy arra, hogy a könyvdigitalizáláskor olvashatatlan karakterekkel megbirkózzon a karakterfelismerő rendszere.

A jelenlegi reCAPTCHA módszer Forrás: Google

Az eredetileg Carnegie Mellon egyetemen megtervezett védelmet úgy rakták össze, hogy a felhasználók által beírt szövegnek legyen valami haszna is. A szolgáltatás nem mesterségesen eltorzított karaktereket kínál fel kitalálásra, hanem olyan szavakat, amiket két felismerő szoftverből egy sem volt képes kiolvasni. A hozzászólni, regisztrálni, adatokat letölteni vágyó felhasználók ezeknek a szavaknak a megfejtését írják be.

Így a reCAPTCHA által védett szolgáltatások mentesülnek a kéretlen üzenetektől, gépi regisztrációktól, s közben a felhasználók segítenek klasszikus szövegeket digitalizálni.