Rovarakról mintázták az ütésálló drónt

dron becsapodos
Vágólapra másolva!
Rugalmas anyagok és mágnes felhasználásával készül az a kvadkopter, ami akkor sem törik ripityára, ha nekicsapódik a falnak.
Vágólapra másolva!

A kvadkopterek egyik fontos követelménye, hogy azok minél könnyebbek legyenek, ám ebből adódik az is, hogy jellemzően törékenyek. Kezdőknek ezért javasolt olcsóbb modellekkel kezdeniük a drónpilótáskodást, amelyeket könnyű pótolni, ha a szerkezet tönkrement. Ezt a széleskörű problémát felismerve a svájci EPFL kutatói és az NCCR Robotics egy olyan drónon dolgoznak, ami ellenáll az ütődéseknek úgy, hogy az nem megy a könnyűség rovására.

Mivel a vázat, vagy a propellereket védő bármilyen plusz réteg egyben plusz súlyt is jelentene, a szakemberek alapjában gondolták újra a kvadkopterek felépítését, és ismét a valós állatvilághoz nyúltak ötletért - jelen esetben a rovarok felépítéséhez.

Az EPFL úgy tervezte meg ütésálló kvadkopterét, hogy az képes legyen helyzettől függően felvenni merev vagy rugalmas állapotot. A drón közepén egy mágneses egység helyezkedik el, körülötte egy üvegszálas külső keretre csatlakozik négy, mágneses kar. Mivel az üvegszál mindössze 0,3 milliméter vékony, ezért puha és rugalmas, deformálás nélkül viseli az ütközéseket.

A középre helyezett mágnes repülés közben stabilan a drón szerkezetét, így az kiszámíthatóan tud repülni. Amikor pedig falnak csapódik a szerkezet, a mágnes kiugrik a keretből, így rugalmassá válik a szerkezet, és tompul a becsapódás ereje. Mivel a mágnes elasztikus szalag tartja, ezért utána képes visszaállni helyére.