Alapból vírus volt az androidos telefonokon

crypttalk hacker lehallgatás adat
Kifizetődő a mobilkommunikáció teljes védelme
Vágólapra másolva!
Még azelőtt eljutott a vírus több tucat androidos mobilra, hogy a tulajdonosaik kibontották azokat. Az eset tanulsága, hogy az új mobilokra rögtön töltsünk le egy vírusírtót.
Vágólapra másolva!

Több mint 30 olyan különböző androidos okostelefonon és táblagépen találtak előre telepített vírusokat a Check Point szakemberei, amelyeket még be sem kapcsoltak előtte. A kártevőket alapból tartalmazó mobilok gyártói közt több nagy név is ott van, így a Samsung, az LG,a Xiaomi, a ZTE, az Oppo, a Vivo, az Asus, a Lenovo is.

Azonban nem minden modellen fordultak elő a kártevők, és az sem bizonyítható, hogy a modelleken belül minden példányt érinthet alapból fertőzés.

A biztonsági szakemberek szerint a kártékony programot a készülékre telepített ROM-ban bújtak meg hat mobil esetében, így már gyárilag kerültek be az operációs rendszer telepítése során.

Tanulság: rögtön töltsünk le vírusirtót a mobilra is Forrás: AFP

A rosszindulatú kódok javarészt információkat loptak, vagy saját hirdetéseiket jelenítették meg, egy készüléken pedig a Slocker nevű zsarolóvírus (ransomware) is megbújt.

A hat mobil kivételt képezett, a többi 30 készülék esetében a kereskedelmi lánc valamelyik állomásán ékelődhetett be a kártevő, nem találtak arra utaló jelet, hogy már a gyárban történt volna meg a baj.

„Az előre telepített malware-ek még a legtudatosabb felhasználók biztonságát is sittre vágják. Ezen felül a tulajdonos, aki már fertőzött készüléket kap kézhez, nem észlelhet semmi különös változást a telefon aktivitásában" – írják a blogposztban.

A szakemberek azt ajánlják, hogy ezért

első dolgunk legyen a készülék bekapcsolása után, hogy telepítünk és futtatunk egy víruskeresőt.