Szuperhatékony képtömörítőt fejlesztett a Google

2017.03.18. 10:00

A keresőcég új képtömörítő algoritmusa akár 35 százalékkal kisebb jpeg fájlokat készít úgy, hogy bár romlik a kép minősége, az nem megy a szemmel látható eredmény rovására.

Új képtömörítési módszerrel csökkenti a „web méretét" a Google. A Guetzli névre (németül sütemény) keresztelt adattömörítési algoritmus akár 35 százalékkal is képes redukálni a jpeg formátumú képek méretét. Azaz a weboldalak töltése gyorsabbá válik a kisebb méretű képeknek köszönhetően, ezáltal pedig kevesebb adatot fogyaszt a felhasználó is, és a telefon tárhelyének is előnyös.

A nyílt forráskódként elérhető algoritmus hasonló tömörítési eljárást használ, mint a Zopfli (svájci fonottkalács) algoritmus, ami a PNG és gzip fájlokat tömörítette anélkül, hogy másik formátumú fotót kelljen előbb készíteni.

A tesztképek szerint bár kisebb méretet és minőségi romlást eredményez a Guetzli, az szemmel nem látható, és nem rosszabb ahhoz képest, amit például a libjpeg előállít.

Bal szélen a nem tömörített, középen a libjpeggel tömörített kép. A Guetzlivel redukált méretű fotó a jobb szélenForrás: Google

Ezt olyan módon éri el a program, hogy célzottan azokat a képrészleteket tünteti el, amiket a felhasználó szeme amúgy sem képes érzékelni. Hátránya viszont, hogy több ideg tart maga a tömörítés folyamata, az lassabban megy végbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK