Gyorsabban merülnek a laptopok, mint ahogy a gyártók ígérik

signal messenger app
Laptopon is biztonságosan cseveghetünk
Vágólapra másolva!
Nem könnyű az igényeinkhez igazán passzoló laptopot választani. A kereskedések által kínált számtalan notebook legtöbb tulajdonsága szerencsére objektív, így nem jelent problémát a súly, a kijelzőméret, vagy éppen a számítási teljesítmény alapján kezelhetőre szűkíteni a megfelelőnek tűnő modellek körét. Persze akad néhány nagyon nehezen ellenőrizhető tényező is, például minden együttérzésünk azoknak, akik a lehető leghosszabb üzemidejű modellt szeretnék kiválasztani a listájukon landolt noteszgépek közül. 
Vágólapra másolva!

A laptopok adatlapjain feltüntetett akkus üzemidő csak egy becslés. A gyártók saját tesztekkel határozzák meg ezeket az értékeket, és természetesen

arra törekednek, hogy minél jobb fényben tüntessék fel a termékeiket,

hiszen az üzemidő döntő választási szempont lehet a vásárlók számára.

Ezek az adatok sajnos ritkán egyeznek a valósággal, a gyártók által „tipikus" jelzővel illetett üzemidők sok esetben köszönőviszonyban sincsenek azzal, amit a vásárlók aztán a gyakorlatban tapasztalnak.

Az Apple jól szerepelt Forrás: Signal

A vásárlási tanácsadással és fogyasztóvédelemmel foglalkozó Which? portál megpróbált tiszta vizet önteni a pohárba, így az összes 2016 januárja óta náluk megfordult notebooknak az üzemidejét lemérték. Kétféle tesztet végeztek: az egyik során videókat kellett lejátszaniuk a laptopoknak, a másik során pedig wifikapcsolaton keresztül internetet böngésztek a termékekkel. Összesen hét gyártó hatvanhét termékét tesztelték; Acer (8), Apple (3), Asus (8), Dell (10), HP (12), Lenovo (20), Toshiba (6).

A megállapításaik lesújtóak,

hiszen az összes gyártó közül kizárólag az Apple által megadott információkban bízhatnak meg nyugodtan a vásárlók, egyes márkák esetében a reálisnak titulálható üzemidő akár 50 százalékkal alacsonyabb is lehet a hirdetettnél. A Which? természetesen megkereste a laptopgyártókat az eredményeivel. A vállalatok egybehangzó tájékoztatása szerint az üzemidőbeli eltérések magyarázata, hogy minden vásárló esetében mást jelent a „tipikus" használat, ezt a nagyon konkrét körülmények óriási mértékben befolyásolják.