Mikrochipet ültetne a dolgozóiba egy svéd vállalat

szem robot kiborg
Close-up of woman's blue eye, silhouette reflecting in pupil, blue mascara, electronic circuits on her cheek.
Vágólapra másolva!
A mikrochipes implantátumok világszerte már közel sem ismeretlenek. A chipek emberekbe ültetése viszont már közel sem hétköznapi jelenség, noha bizonyos esetekben megkönnyíthetné az életet.
Vágólapra másolva!

Ezt vallja az irodahelyiségek és megosztott munkaterek bérbeadásával foglalkozó Epicenter ügyvezető igazgatója is. A Patrick Mesterton által vezetett svéd vállalat arra biztatja a munkatársait és bérlőit, hogy a szokásos azonosítókártyájuk helyett álljanak át a testükbe ültetett azonosítóchipek használatára, ugyanis azzal kényelmesebben mozoghatnának az épületekben, egyszerűbben igénybe vehetnék a szolgáltatásait.

Azonosító kártya helyett apró, beépített chipet használnának Forrás: Patrick Clinton

Az azonosítókártya és a chip teljesen egyenértékű funkcionalitást kínálnak, ajtózárak nyitogatása mellett például nyomtatók kezelésére és automatáknál való fizetésre használhatóak.

A chip teljesen passzív, NFC technológiát használ a kommunikációhoz

A chipelést bevállaló dolgozók a kézfejükbe kapják a rizsszem méretű kütyüt, a hüvelyk- és mutatóujj közti részbe, fecskendős módszerrel. A vállalat rendszeres időközönként még partikat is rendez, ahol az érdeklődők ingyen chipeltethetik magukat.

Az Epicenter irodaházai körülbelül 100 vállalatnak és 2000 dolgozónak adnak munkateret, a chipbeültetési lehetőség 2015 januárja óta érhető el. A partik ellenére látszólag nehéz rávenni a dolgozókat az implantátum használatára, bő két év alatt csak 150-en voltak hajlandó átváltani rá a klasszikus azonosítókártyájukról. Az ódzkodásuknak két fő oka van: egyrészt féltik a magánszférájukat, másrészt pedig általánosságban véve nem szeretnének egy chipet juttatni a szervezetükbe.

Másrészt viszont az emberek már jó ideje implantálnak különféle dolgokat a testükbe, például pacemakereket. Azért az sokkal komolyabb dolog, mint betenni egy más eszközökkel kommunikálni képes chipet" – nyilatkozta Mesterton.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!