Újabb pofont kapott a digitális PC játékok szürke piacának királya

Horizontal
A gamer plays Tekken Tag Tournament 2 on the third day of the E3 videogame extravaganza in Los Angeles on June7, 2012 in California. Some 45,700 video game industry professionals, investor analysts, retailers and journalists from over a hundered countries attended this week's Electronic Entertainment Expo (E3 2012) in Los Angeles which ended today, the Entertainment Software Association (ESA) announced today. AFP PHOTO/Frederic J. BROWN / AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN
Vágólapra másolva!
A PC-s játékokat rendszeresen vásárlók már jó eséllyel hallottak a G2A webhelyről, a többi digitális bolthoz hasonlóan ebben a szolgáltatásban is videojátékok aktiválására használható licenckulcsokat vásárolhatnak a fogyasztók.
Vágólapra másolva!

A PC-s játékokat rendszeresen vásárlók már jó eséllyel hallottak a G2A webhelyről, a többi digitális bolthoz hasonlóan ebben a szolgáltatásban is videojátékok aktiválására használható licenckulcsokat vásárolhatnak a fogyasztók. Egy dologban viszont jelentősen eltér a konkurenciától a hongkongi cég: bárki számára lehetővé teszi, hogy eladja a tulajdonában lévő licenckulcsokat, azaz a többi bolttól eltérően a fogyasztóknál landoló kulcsok tipikusan nem közvetlenül a játékok fejlesztőitől vagy kiadóitól származnak.

Persze sokan húznak az olcsóbb, "szürke" megoldásokhoz, de ez nem mindig biztonságos... Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A kulcsokkal való szabad kereskedés alapvetően nem rossz ötlet, azonban az alvilági szereplők gyorsan meglátták a szolgáltatásban rejlő üzleti lehetőséget:

kiszivárgott bankkártya-adatokat vásárolnak a sötét weben, majd az áldozatok kontójára kulcsokat vesznek a digitális boltokban, végül pedig a kulcsokat elpasszolják a G2A piacterén.

Tavaly nyáron óriási médiabotrány lett ebből, amely hatására a G2A többféle módon is elkezdte ellenőrizni az eladóit, továbbá partneri partneri programot hozott létre a fejlesztők és kiadók számára, hogy azok részesedjenek a piactér nehezen ellenőrizhető adásvételeiből. Nem világos, hogy a lépéseknek köszönhetően történt-e valamiféle tényleges változás, azaz sikerült-e visszaszorítani a bűnözők tevékenységét.

Annyi viszont biztos, hogy a webhely általános megítélése nem sokat változott az elmúlt hónapokban, így a múlt héten komoly megrökönyödést váltott ki a Gearbox Software bejelentése, miszerint exkluzívan a G2A forgalmazza majd a Bulletstorm: Full Clip Edition lövöldözős játékának egyes gyűjtői változatait. A rendkívül limitált példányszámú kiadások akciófigurával, dögcédulával, továbbá a játékot fejlesztő cég stúdióvezetője által aláírt tanúsítvánnyal vonzotta a rajongókat.

A partneri megállapodás bejelentésére kapott negatív visszhang hatására a Gearbox ultimátumot adott a G2A-nek.

Röviden összefoglalva a kiadó azt követelte, hogy a webhely minden vásárlójának járjon ingyen a nem működőlépes kulcsokra köthető pénzvisszatérítési szolgáltatás, továbbá segítsen a fejlesztőknek és a kiadóknak a lopott termékkulcsok hatékony letiltásában, a bűnözők lebuktatásában.

Az ultimátumra nem reagált a G2A vezetése, így a Gearbox egyoldalúan felbontotta az együttműködési megállapodásukat.

A G2A nem kommentálta a hírnevét csorbító incidenst.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!