5 fontos tipp a telefonos fotózáshoz

xperia c5 ultra
A telefon előlapi kamerája 13 megapixeles, és vakuval is felszerelték.
Vágólapra másolva!
Itt a tavasz és a szép időnek köszönhetően egyre több emberben ébred fel a fotóművész. A meglepően jóminőségű kamerákkal ellátott mobiloknak köszönhetően pedig ehhez a hobbihoz már nem is kell feltétlenül külön fényképező. Ez jó is és rossz is.
Vágólapra másolva!

Kamerás mobiljaink mindig a zsebünkben vannak, így szinte bármikor előkaphatóak. Ez mindenképpen egy óriási előny, hiszen a közismert fotós mondás szerint:

Szerencsére a pozitív tulajdonságok sora itt nem áll meg, hiszen a mobilgyártók egyre jobban odafigyelnek arra, hogy milyen kamerákat építenek a készülékeikbe. Jó példa lehet erre a Huawei bármelyik csúcskategóriás telefonja, amelyben Leica optikák segítik a fotósokat. De a Lenovo Moto Z felpattintható Hasselblad hátlapját is megemlíthetnénk, ami egy kompakt fényképezőt már simán lealáz, és az egyszerűbb tükörreflexeseket közelíti.

Az eszköz kevés tudás nélkül

Mobillal fényképezni mindenki tud, gondolhatná bárki, aki egy ilyen kamerás telefont megvásárol, pedig ez sajnos egyáltalán nem igaz. Vannak azonban olyan apró trükkök, amelyek elsajátításával a komolyabb problémákat kiküszöbölhetjük és így az elkészített képeink jó eséllyel élvezhetőek – nem utolsósorban „Instagram-képesek" - lesznek. Ezek közül sorolunk fel párat:

1. Ismerjük meg a telefonunkat

Amikor az ember egy jobb kamerás mobilt vásárol, belelkesedik és máris elkezdi tervezni a National Geogaphic címlapját. Ennek ellenére legközelebb akkor kapcsolja be a kamerát, amikor legközelebb meglát valami érdekeset. Aztán persze csodálkozik, ha téma életlen lesz, vagy kiúszik a képből, mire sikerülne lefényképezni. Ezért nagyon fontos, hogy alaposan ismerjük meg a telefonunk kamera appját, hogy éles helyzetben, ha kell, a zsebünkből előkapva a telót, azonnal ellőhessünk egy-egy fotót.

Jó, ha kitapasztaljuk, mit tud a fotós programunk, mielőtt nekiállunk. Forrás: Origo

2. Tartsuk tisztán a lencsét

Az ember nem is gondolná, hányszor fordul elő, hogy egy rossz kéztartásnak köszönhetően zsír kerül a telefon optikájára. Ilyenkor érdemes egy mikroszálas kendővel letörölni azt – jó, ha egy ilyen mindig van nálunk, ha bármikor is fotózni szeretnénk –

mert különben életlen, elmosódott képeket készít a legmenőbb kamera is.

3. Őrizzük meg a tartásunkat

Egy-egy kép elkészítésénél nagyon fontos, hogy mozdulatlanul tartsuk a telefont, így, ha csak tehetjük, támaszkodjunk ilyenkor neki valaminek, tartsuk vissza a levegőt a fotózás pillanatában, vagy használjunk valamilyen állványt, ha csak lehet.

4. Felejtsük el a vakut

Lassan megindulnak a szabadtéri koncertek, majd később a fesztiválok, így itt az ideje, hogy egy nagyon fontos dolgot tisztázzunk: A telefonokba épített vaku használata koncerteken teljesen felesleges!

Azon kívül, hogy az előttünk álló néző tarkóját atommá villantjuk, semmit nem érünk el vele.

Sőt a vakuszinkron miatt ilyenkor szinte biztos, hogy a kép teljesen értékelhetetlen lesz, hacsak a színpad a fotózás pillanatában nem úszik épp fényárban. Ezen kívül ne vakuzzunk tűzijáték fényképezése közben sem és egyáltalán semmi esetben, ha a téma több, mint 3-4 méterre található tőlünk.

Maximum erre használjuk a vakut! Forrás: Sony

5. Mondjunk nemet a digitalis zoomra

A régi kompaktosok „kezében" maradt benne a reflex, hogy ész nélkül zoomoljanak. Ezt mindenképpen el kell felejteni, ha az ember telefonnal akar fényképezni. Van ugyan egy ritka csoportja a telefonoknak, melynek tagjai rendelkeznek optikai zoomal, de amelyek nem, azok sajnos csupán digitálisan belenagyítanak a képekbe és így az eredmény egy pixeles, használhatatlan izé lesz. Ezért most még egyszer álljon itt a lefontosabb tanács:

Soha ne használjunk digitális zoomot!

Inkább utólag trükközzünk a képkivágással, hiszen a mai gépek már akkora képeket készítenek, hogy azokból jó részt levágva még mindig értelmezhető marad a méret, és a téma hangsúlyosabb lesz.

+1 Használjunk fotós appot

A fotózást, vagy az elkészült képek módosítását nem csak a telefonok gyári applikációival lehet megtenni. Érdemes kipróbálni néhány fotós appot is, mert ezekben nem ritkán olyan eszközök találhatóak, amelyek jelentősen megkönnyítik a fényképezést, vagy egészen kivételes képmódosítási lehetőségeket tartalmaznak. Ezeket az appokat egy következő cikkben fogjuk felsorolni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!