Ezek a Windows 10 alkotói frissítésének legjobb újításai

windows 10, paint
Vágólapra másolva!
Formálisan is elérhetővé vált a Windows 10 harmadik nagy funkcionális frissítése. Az alkotói frissítés (Creators Update) névre keresztelt csomag nem állítja a feje tetejére a Microsoft rendszerét, azonban rengeteg kisebb-nagyobb módon reszel rajta. Nézzük a TOP 5 legjobb fejlesztését, és hogy miként szerezhetjük be az ingyenes frissítést!
Vágólapra másolva!

Paint 3D

Kezdjük a nyilvánvaló kérdéssel: egyáltalán miért nevezték el alkotói frissítésnek a Windows 10 új változatát? A közvetlen magyarázatot a vadiúj Paint 3D alkalmazás jelenti. Az alkotói frissítésben továbbra is megtalálható klasszikus Painttől eltérően

az új programmal egyszerű 3D modelleket készíthetünk, képeket turbózhatunk fel térbeli alakzatokkal.

A többség számára első blikkre ez valószínűleg nem tűnik túl érdekesnek, de a gyakorlatban remek szórakozást nyújthat. A programhoz tartozik egy online közösség is, így megoszthatóak a saját alkotások, letölthetőek a mások által készített tartalmak.

Az új Paint már egy 3D rajzpogram lett. Forrás: Origo

Éjszakai fény

Esténként zavaró lehet a monitor magas fényereje, azonban asztali számítógépeken kevesen veszik a fáradtságot, hogy lejjebb vegyék. Az éjszakai mód bekapcsolása után (Gépház → Rendszer→ Kijelző) a Windows 10 képes a megadott időintervallumban automatikusan átállítani a monitor képének színhőmérsékletét, ezzel szemkímélőbbé téve a PC használatát.

Játékmód

Kimondottan gamereknek szánt újdonság. A Játéksáv felületen bekapcsolható funkció lényege, hogy az erőforrásainak átcsoportosításával a Windows megpróbálja növelni a játékok minimum és átlagos képkockasebességét.

A játék mód is sok újítást kapott Forrás: Origo

Minél gyengébb a PC hardvere, annál feltűnőbb lehet a teljesítménynövekedés. A Játéksáv behozásához a játék elindítása után nyomjuk meg a Win+G kombinációt. Sajnos nem minden játék támogatja a Játéksávot, ezek esetében nem aktiválható a Windows 10 játékmódja.

Dinamikus zárolás

Az újfajta képernyőzárolási lehetőség használatához egy Bluetooth-os eszközt (tipikusan okostelefont) kell párosítanunk a számítógéphez. Amikor a párosított eszköz kikerül a PC hatótávolságából, akkor a Windows 10 automatikusan lezárja a képernyőt, így nem használhatják illetéktelenek a gépet.

Microsoft Edge

A Windows 10-ben bemutatkozott böngésző leghasznosabb újdonsága, hogy félretehetjük az éppen megnyitott böngészőfüleket, ha inkább valami mással foglalkoznánk. Ha visszatérnénk az előzőleg félretett fülekhez, akkor két kattintással visszaállíthatjuk azokat a böngészőben.

Így szerezhető be a frissítés

Akik nem szeretnének az alkotói frissítés telepítésével bajlódni, azoknak nem kell semmit tenniük, jó eséllyel a nyár elejéig megkapják a Windows Update szolgáltatáson keresztül.

A türelmetlenek kétféle módon telepíthetik az új frissítést a Windows 10-es PC-jükre:

egyrészt manuálisan kikényszeríthetik a frissítési folyamat megkezdését, másrészt pedig egy pendrive vagy DVD segítségével tisztán is installálhatják a rendszert.

A műveletekhez szükséges segédprogramok letölthetőek a Microsoft weboldaláról.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!