Kiberháborút viselhetett riválisa ellen az Uber

uber autó mobil okostelefon app
(FILES): This March 25, 2015 file photo shows an UBER application as cars drive by in Washington, DC. An administrative judge July 16, 2015 recommended that the ride-sharing giant be fined USD 7.3 million and be suspended from operating in California. The controversial private car company must pay the heavy fine or appeal within thirty days and risk a suspension of its license to practice in California, where its headquarters are located AFP PHOTO / Files / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb bajban van az Uber, lassan szinte hetente kitör valamiféle botrány a vállalat körül.
Vágólapra másolva!

Február második felében egy volt női mérnöke hosszasan ecsetelte a cégnél uralkodó szexizmust, pár nappal később pedig felkerült az internetre egy videó, amelyen Travis Kalanick ügyvezető igazgató ingerülten veszekedik egy fuvardíjakat keveslő uberes sofőrrel. Márciusban felmondott a cég elnöke, Jeff Jones ugyanis a saját bevallása szerint nem tudott azonosulni a vezetőség hozzáállásával és módszereivel. A múlt héten Olaszországban is betiltották az Ubert, ezen a héten pedig nyilvános magyarázat nélkül felmondott Rachel Whetstone PR-vezető.

Az Uber nem hasít a legjobban Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Whetstone elveszítése csak a kezdet volt ezen a héten, ugyanis a The Information exkluzív beszámolója alapján az Uber minimum etikátlan, de könnyen elképzelhető, hogy 2014-től 2016 elejéig konkrétan törvényellenes kiberháborút vívhatott a rivális Lyft ellen. Kémkedésről van szó:

a vádak szerint az Uber hamis Lyft-fiókokat használva közel valós időben követhette a konkurens vállalat elérhető sofőrjeit a térképen, így pontos információi lehettek a szállítókapacitásának méretével és elérhetőségével, továbbá a különféle működési sajátosságaival kapcsolatban.

Emellett az Uber képes lehetett konkrét sofőröket követni, profilozhatta őket a szokásaik alapján. Az információ birtokában megpróbálhatta átcsábítani azokat a riválistól, elhappolni a fuvarjaikat, sőt:

leleplezhette a mindkét vállalatnak dolgozó sofőröket is.

Mindeddig az Uber nem kommentálta a The Information belsős forrásból származó információit. Amennyiben hitelesek az értesülések, akkor az Uber könnyen pert kaphat a nyakába, a Lyft például illegális üzleti praktikák gyakorlásával, üzleti titkok hűtlen kezelésével, és számítógépes csalással is megvádolhatja a céget.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!