Kevesebbet alszik a gyerek, mert okostelefonozik?

digitális generációk
Sátor és érintőképernyő
Vágólapra másolva!
Lehet, hogy van összefüggés a gyerekek alvászavarai és az okoskészülékek használata között? Egy tanulmányból kiderült, hogy a gyerek alvásideje csökken, ha az érintőképernyőn napi szinten játszik. 
Vágólapra másolva!

Azok a kisgyerekek, akik okostelefonokon és táblagépeken sokat játszanak, kevesebbet alszanak, mint azok, akik nem – derült ki egy friss felmérésből. Óránként 15 perccel egész pontosan. Viszont az is látszik, hogy akik sokat használják ezeket a modern eszközöket, azoknak

motorikus képességei gyorsabban és finomabban fejlődnek.

Lehet, hogy egyfajta tanulást jelent a gyerek számára ezen készülékek használata, de fontos odafigyelnie a szülőknek, hogy ne aludjon el a gyerek rajta/mellette. Hiszen volt már arra példa, hogy az érintőképernyős készülék kigyulladt, felrobbant.

A tanulmányt a londoni egyetem végezte, akik 715 olyan szülőt kérdeztek meg az okoskészülékek használatáról, akiknek 3 éves vagy annál fiatalabb a gyermeke. A felmérésük azt mutatja, hogy

75 százalékuk napi szinten használja

az érintőképernyős készüléket. Ezek a gyerekek kevesebbet alszanak éjszaka, és annál többet napközben.

Ha a 10-12 órás alvásra szánt időintervallumot nézik, akkor az a 15 perc nem tűnik egy nagy mennyiségnek. De az ekkora gyerekeknél minden perc fontos szerepet tölt be a fejlődésben.

Érintőképernyőn játszó kislány Forrás: AFP/Chad Springer

Ne engedjük játszani őket az okoskészülékeken?

– felelte a kutatás vezetője, dr. Smith.

Szerinte a leghelyesebb cselekedet az volna, ami régen is bevált, miképp ugyanazokat a szabályokat kell alkalmazni, amiket korábban a tévénézéshez megszabtak. Mindenképpen korlátozni kell a tévé és okoskészülékek előtt eltöltött időt.

Az időrendet ki kell alakítani, fontos, hogy mozogva is játsszon a gyerek, ne csak nyomkodja a kijelzőket.

Mivel ez még csak az első kutatás, amit azzal kapcsolatban végeztek, hogy van-e köze a kevés alvásnak az érintőképernyős készülékek használatához, ezért még nem lehet semmit biztosan állítani, hiszen ez még csak egy elöljáró töredéke a felmérésnek.

A kutatók úgy vélik, hogy ameddig nem készül el egy 100 százalékig biztos tanulmány a felvetésekkel kapcsolatban, addig semmiképp sem kell eltiltani a gyerekeket az érintőképernyős készülékek használatától.

De átmenetileg létezik egy arany középút:

csökkenteni lehet a mennyiséget, mégpedig ha naponta csak 25 percet játszanak ezeken a készülékeken, akkor csak 6 perccel rövidül meg az alvásidejük.