Megregulázta az Androidot az orosz versenyhatóság

2017.04.18. 16:00

Az orosz versenyhatóságnak sikerült, ami eddig Európának még nem. Rákényszeríteni a Google-t, hogy engedjen keresőt választani a telefonjain.

Körülbelül két évvel ezelőtt a Yandex panaszára az orosz versenyhatóság vizsgálatot indított a Google ellen. A helyi internetes keresőpiacot uraló Yandex szerint a

Google visszaélt a piaci helyzetével,  

ugyanis több a szabad verseny korlátozására potenciálisan alkalmas feltételt is szabott az androidos mobilok gyártóinak. A vállalatnak az fájt a leginkább, hogy amennyiben a gyártók szerették volna előtelepíteni a Play Áruházat az androidos készülékeikre, akkor azokon a Google-t kell beállítaniuk az alapértelmezett keresőmotorként.

Forrás: Origo

A versenyhatóság most bejelentette, hogy sikerült bíróságon kívüli megegyezésre jutni az ügyben. Az Oroszországban értékesített készülékek esetén a Google mostantól nem követeli majd a partnereitől a saját keresőmotorjának alapértelmezetté állítását, továbbá az előtelepített saját alkalmazásait az eddigi gyakorlattól eltérően nem kell látványosan kiemelniük az eszközeiken. Ezen túlmenően az Android nyitólapjára kihelyezett keresőwidgetben könnyen átállíthatóvá válik a rendszer által használt keresőmotor.

Nagy nap a mai az orosz fogyasztók számára, a Google ugyanis olyan lépések megtételébe egyezett bele, amelyek nyitottabbá teszik majd az országban az Android platformot.

Oroszok milliói kapnak majd lehetőséget a keresőmotorok közti szabad választásra a mobileszközeiken" – nyilatkozta Arkady Volozh, a Yandex ügyvezető igazgatója.

Az Európai Bizottság körülbelül egy éve lényegében azonos vádak miatt folytat eljárást a Google ellen. Ha versenysértőnek ítélik a magatartását, akkor egyrészt a magatartás megszüntetésére kötelezhetik a vállalatot, másrészt pedig a globális bevételének 10 százalékának megfelelő büntetést is kiszabhatnak rá.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!