Nyugdíjba vonulhat végre az animált GIF

kávé animGIF
Vágólapra másolva!
A webes önkifejezés sarokköveit képező animált GIF-ek az internet megteremtésétől fogva csalnak mosolyt az arcunkra. Hamarosan végre nyugdíjba vonulhat a formátum.
Vágólapra másolva!

Az egyszerű bittérképes grafikák megjelenítésére kitalált GIF-et eredetileg 1987-ben fejlesztették ki, az animációt lehetővé tevő funkcióját pedig 1989-ben kapta meg a formátum. A sima GIF-képeket már évekkel ezelőtt teljesen kiszorította a modern PNG-formátum, de az animált GIF-eket a mai napig nem sikerült leváltani.

Az animált GIF-ek problémáját önmagában persze nem a formátumuk életkora jelenti, hanem az, hogy technikailag is 1989-es színvonalat képviselnek. A képkockáik maximum 256 színt tartalmazhatnak, indokolatlanul sok erőforrást emészt fel a megjelenítésük, ráadásul az elavult tömörítési algoritmusnak köszönhetően hatalmas méretűek.

Egy rövid animált GIF akár több megabájtos is lehet, a telefonról mobilnetezős modern világban ez nem praktikus.

Szerencsére a következő hónapokban végre megoldódhat a probléma, ugyanis az animált GIF-ek helyét átvehetik az animált PNG-k. A formátum remek képminőséget nyújt, ráadásul töredék fájlméret mellett.

Az APNG nem új fejlesztés, 2008-ban véglegesedett a specifikációja. Ettől függetlenül eddig esélye sem volt leváltani az animált GIF-et, ugyanis

a Chrome böngészőt fejlesztő Google elzárkózott a támogatásától, helyette a saját fejlesztésű, animált WebP formátumát próbálta elterjeszteni.

Szerencsére most beadta a derekát a Google, így a körülbelül három hónap múlva érkező Chrome 59 már le tudja játszani az animált PNG-ket.

Forrás: giphy

A Firefox és a Safari már régóta támogatják a formátumot, így a tisztességben megőszült „animgif" nyugdíjazásához már csak a Microsoftot kell rábírni arra, hogy támogassa az Edge böngészőben az APNG-t. Remélhetően nem lesz nehéz, a redmondiak nem próbálnak rivális képformátumot ráerőltetni a világra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!