100 millió dolláros csalás áldozata lett a Google és a Facebook

mark zuckerberg morcos top
Facebook Founder and CEO Mark Zuckerberg speaks during an interview session with The Atlantic at the Newseum in Washington, DC, on September 18, 2013. AFP PHOTO/Jim WATSON
Vágólapra másolva!
A netes szélhámosok általában naiv magánszemélyektől próbálnak kisebb-nagyobb összegeket kicsalni. Persze nem mindenki elégedik meg az ilyen másodosztálybeli kóklerkedéssel, egy litván férfi 100 millió dollárt (olyan 28,6 milliárd forintot) számláztatott ki magának a Google és a Facebook könyvelőrészlegeinek megtévesztésével.
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő csalásról számolt be a Fortune, a litván Evaldas Rimasauskas 2013-2015 között bő 100 millió dollárt csalt ki a Google és a Facebook könyvelőrészlegeiből. A 48 éves férfi megszemélyesítette az érintett vállalatoknak többek közt szervereket szállító Quanta Computert, és hamis számlákkal meg nem történt szállítások után kért fizetséget.

Forrás: AFP/Jim Watson

A csalással szerzett pénzt Rimasauskas többek közt ciprusi, hongkongi, lett, litván, magyar és szlovák bankszámlákon terítette szét.

A Google mostanra az összes kicsalt pénzét visszakapta, a Facebook viszont csak a kárának nagyját tudta visszaszerezni.

Rimasauskast március végén vette őrizetbe a litván rendőrség, de az nem tisztázott, hogy konkrétan kiadták-e már az Egyesült Államoknak.

A tetteiért elméletileg még 82 évnél is több börtönbüntetést is kaphat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!