Nem feltétlenül segít a fogyásban a vibráló okosvilla

High angle view of dirty plate with knife and fork on a lawn. EMPTY PLACE Nobody Dirty England HORIZONTAL Colour Image Photography CLOSE-UP High Angle View Directly Above Grass Family GRASS FOOD CUTLERY Silverware Table Knife FORK DISH PLATE GROUNDS Lawn
Vágólapra másolva!
Megjött a tavasz, egyre több csodát ígérő fogyókúrás hirdetéssel találkozhatunk majd az interneten. A szokásos termékek mellett belefuthatunk egy újféle eszközbe is, a túlságosan gyors evés esetén vibrálni kezdő okosvillába.
Vágólapra másolva!

A termék mögött álló ötlet az, hogy a túlságosan gyors evés esetén az okosvilla vibrálni kezd, ezzel lassabb étkezésre szólítva fel a tulajdonosát. Az okosvillák gyártói szerint a lassabb étkezés kétféle módon segíthet a fogyásban: egyrészt az étel alaposabb megrágása miatt hatékonyabbá válhat az emésztés, másrészt pedig több ideje marad az agynak a bevitt táplálék regisztrálására, így csökkenthető lehet a relatíve lassan csillapodó éhségérzet miatti túlevés.

Forrás: Mint Images/© Mint Images/Mint Images

Elméleti síkon racionálisnak tűnik az ötlet, ám az Appetite kiadványban publikált kutatás felemás képet fest az elképzelésről. A 114 résztvevővel elvégzett kísérlet során a Slow Control 10s Fork okosvillát használták, a tesztalanyok elé 800 gramm bolognai spagettit tettek.

A tíz másodpercenként egyetlen „harapást" engedélyező okosvillát használók valóban lassabban ettek, átlagosan 8 perc és 12 másodperc helyett 9 percig és 44 másodpercig tartott az étkezésük.

Mennyiségre viszont nem ettek kevesebbet a klasszikus villát használóknál, ami kétséget ébreszt azzal kapcsolatban, hogy az efféle termékek a reklámnak megfelelően képesek lehetnek-e segíteni a kevesebb étel elfogyasztásában. A Slow Control szerint az okosvillája – sajnos tisztázatlan körülmények között – átlagosan 11 százalékkal képes csökkenteni a bevitt kalória mennyiségét.

Slow Control 10s Fork Forrás: Slow Control

A termék webhelyén a gyártó többször megismételt kutatásokra hivatkozva azt írja, hogy

az agynak olyan 20 percre van szüksége ahhoz, hogy ténylegesen „megértse" a gyomor jóllakottá válását.

Ebből fakadóan nem meglepő, hogy az okosvilla hatékonyságát vizsgáló kutatás során nem volt különbség a különféle típusú villákkal elfogyasztott étel mennyisége közt, hiszen a villa típusától függetlenül a résztvevők 8-10 perc alatt végeztek a spagettijükkel. Másrészt viszont felmerül a kérdés, hogy a hétköznapok során hányan töltenek el jóval 20 perc feletti időt az ebédjük vagy a vacsorájuk elfogyasztásával.

Az Appetite-ban megjelent kutatás sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudta az okosvilla gyártójának azon állítását, hogy a termékkel súlycsökkenés érhető el. Ehhez hosszú távú kísérletre van szükség.

Forrás: Getty Images/Georgijevic/Georgijevic

A gyártó webhelye szerint havi akár 4 kilogramm is leadható a bruttó 49,9 euróba kerülő kütyüjével, de arról nincs információ, hogy a terméküket tesztelők súlya tipikusan és átlagosan hogyan változott.

A rossz étkezési szokásaik miatt erősen túlsúlyos személyek könnyebben és gyorsabban szabadulhatnak meg egyetlen hónap alatt 4 kilótól, mint a kissé molettek.

Egyelőre csak annyi tűnik biztosnak, hogy érdemes erős fenntartásokkal kezelni az okosvillákkal üzletelő cégek fogyási lehetőséggel kapcsolatos ígéreteit; könnyen drága csalódás érheti a felesleges kilóiktól könnyen megszabadulni kívánókat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!